minderheid

Birmese militairen veroordeeld voor massamoord op Rohingya

Zeven Birmese militairen zijn veroordeeld tot tien jaar celstraf met zware arbeid voor hun deelname aan de massamoord op tien Rohingya in september vorig jaar. Dat heeft het Birmese leger dinsdag bekendgemaakt. In totaal zijn sinds augustus bijna 700.000 Rohingya Birma ontvlucht. De veroordeelde militairen zijn ook permanent ontslagen uit het leger. Het is de eerste keer dat er mensen in Birma veroordeeld zijn voor de moord op de Rohingya. Tot nu toe ontkende de Birmese regering steeds dat er sprake is van moord en etnische zuivering van de bevolkingsgroep. De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Birma. De bevolkingsgroep is al decennia het slachtoffer van discriminatie, vervolging en geweld. (NRC)