257 doden bij crash militair vliegtuig in Algerije

Het toestel is neergestort bij het vliegveld van Boufarik. Behalve militairen zouden ook leden van de onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara aan boord zijn geweest.

De brandweer en hulpverleners zijn aanwezig op de militaire basis Boufarik, Algerije, waar een militaire vliegtuig is neergestort.
De brandweer en hulpverleners zijn aanwezig op de militaire basis Boufarik, Algerije, waar een militaire vliegtuig is neergestort. Foto Anis Belghoul/AP

In Algerije is woensdag een militair vliegtuig neergestort bij het militaire vliegveld van Boufarik. Volgens het ministerie van Defensie zijn daarbij 257 mensen om het leven gekomen, aldus persbureau AP.

Eerder op de dag uitte het ministerie al zijn medeleven met de nabestaanden. De meeste inzittenden zouden militairen zijn geweest. Ook de zes bemanningsleden zijn omgekomen.

De crash was op ongeveer dertig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Algiers. Het zou onderweg zijn naar de luchtmachtbasis van Béchar. Lokale media melden dat het vliegtuig rond acht uur uur woensdagochtend kort na opstijgen is neergestort op een stuk landbouwgrond en daarna in brand is gevlogen. De oorzaak is nog niet bekend. Het zou gaan om een model Iljoesjin Il-76, meldt AP.

‘Leden van Front Polisario aan boord’

Volgens Reuters zouden aan boord ook leden van Front Polisario zitten, de beweging die sinds de jaren zeventig onafhankelijk van de Westelijke Sahara probeert te worden. 26 leden zouden zijn omgekomen, zegt een functionaris uit de Algerijnse regeringspartij Nationale Bevrijdingsfront (FLN) tegen het persbureau.

Het vliegtuig zou een tussenstop maken bij Tindouf, in het zuiden van het land. In het gebied rond Tindouf liggen vluchtelingenkampen voor mensen uit de Westelijke Sahara. De kampen zijn ontstaan na de oorlog tussen Polisario en Marokko, dat nu het merendeel van het grondgebied van de Westelijke Sahara opeist. Algerije geldt als de belangrijkste steun voor Polisario.