Recensie

Recensie

Meer dan Pink Floyd op saz bij Altin Gün

Op tour met Jacco Gardner raakte bassist Jasper Verhulst in de ban van de Turkse psychpop van de vroege jaren 70. In Nederland zocht hij via Facebook leden bij elkaar voor Altin Gün. Verhulst was niet de enige of eerste alternatieve popmuzikant met een zwak voor Turkse folk en je zou Altin Gün kunnen zien als een slim bandje dat op een handig moment wordt gelanceerd. Maar het is veel meer geworden dan een retrobandje. Daarvoor zijn de leden als Nic Mauskoviç en Gino Groenveld te veelzijdig en klinken ook de vocalisten met Turkse roots (Erdinc Yildiz Ecevit en Merve Dasdemir) te eigenzinnig. Dus ja, er is veel te horen dat klinkt als ‘Pink Floyd op saz’, maar ook funkritmes en soms wat Afro-Caribische breaks. De belangrijkste inspiratiebron van de band is Neset Ertas, de ‘folk bard’ van Turkije, maar zijn folkliedjes worden volledig geherinterpreteerd, met ontsporende orgels en wahwah-gitaren.