Genève

Nederland negeert Congolese oproep om Congo-conferentie te boycotten

Nederland gaat vrijdag gewoon naar de humanitaire conferentie over Congo die onder VN-vlag wordt georganiseerd in Genève. Daarmee negeert het een oproep van de Congolese autoriteiten. Congo komt niet naar zijn eigen conferentie, en riep co-organisator Nederland op tot een boycot.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal echter geen gehoor geven aan de oproep. „De hulp aan zoveel mensen in nood staat voorop. Daarom gaat de VN-conferentie hoe dan ook door. Humanitaire hulp mag nooit een politieke speelbal worden”, aldus het ministerie.

Aan de basis van het ongenoegen van de Congolese regering ligt een verschil van inzicht over de omvang van de humanitaire crisis in het land: de VN spreken over 4,5 miljoen ontheemden, Congo over 23.000. De regering vergelijkt de conferentie in Genève met die van 200 jaar geleden in Berlijn, waarbij Europa Afrika opdeelde in wingewesten. „Het is onuitstaanbaar dat bij de organisatie de regering is genegeerd”, zei minister Leonard She Okitundu (Buitenlandse Zaken) onlangs verbolgen.

Diplomaten in de Congolese hoofdstad Kinshasa denken dat de regering beducht is voor het negatieve beeld dat de donorconferentie oproept van Congo. Daarom was de regering vorige maand tegen een debat in de VN-Veiligheidsraad over de crisis en zegde het bezoeken af van een delegatie van het IMF aan Congo om te praten over economische bijstand. Congo vreest voor het weglopen van investeerders.

De cijfers over de humanitaire crisis zijn evenwel onweerlegbaar. Twee maanden geleden waarschuwde de VN voor „een humanitaire ramp van buitengewone omvang”. Acht provincies zijn in de greep van gewapende conflicten.

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking, D66) hoopt dat de Congolese autoriteiten alsnog zullen deelnemen. „Juist omdat medewerking van de overheid belangrijk is voor de acceptatie en effectiviteit van noodhulp en de veiligheid van humanitaire hulpverleners.” (NRC)