gemeentepolitiek

Oud-minister Edith Schippers formateur in Den Haag

Oud-minister Edith Schippers (VVD) gaat de formatie in Den Haag leiden. Dat meldde dinsdagmiddag Richard de Mos, fractievoorzitter van Groep de Mos, de grootste partij in de gemeenteraad. Schippers zal proberen om een coalitie te smeden van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. De vier hebben 26 van de 45 zetels in de raad. Dinsdag rondde oud-vicepremier Hans Wiegel de verkennende fase in Den Haag af. „Er is witte rook”, zei hij. De vier zien volgens de VVD’er dezelfde opgaven voor de stad: duurzaamheid, groei, mobiliteit en participatie. Schippers moet de vier nu inhoudelijk op één lijn krijgen. D66 en GroenLinks willen duurdere parkeervergunningen en een autovrij of -luw centrum, terwijl Groep de Mos campagne voerde tégen betaald parkeren zonder draagvlak van inwoners. (NRC)