Europese Commissie onderzoekt sportuitzendrechten

Brussel vreest dat mediabedrijven de regels tegen kartelvorming schenden. Ook Ziggo Sport, onderdeel van ZiggoVodafone, wordt onderzocht.

Rupert Murdoch, de eigenaar van 21st Century Fox.
Rupert Murdoch, de eigenaar van 21st Century Fox. Foto Jewel Samad/AFP

Ambtenaren van de Europese Commissie (EC) hebben dinsdag invallen gedaan bij meerdere grote mediabedrijven, waaronder Ziggo Sport, onderdeel van VodafoneZiggo. Een woordvoerder van het bedrijf heeft dat woensdagochtend bevestigd, volgens persbureau ANP. De commissie heeft bekend gemaakt dat de bezoeken verband houden met een onderzoek naar gesjoemel met sportuitzendrechten.

Ziggo Sport is een zender van Vodafone Ziggo. Ook bij kantoren 21st Century Fox is een inval gedaan, schrijft persbureau Reuters. Zowel VodafoneZiggo als 21st Century Fox hebben laten weten volledig mee te werken met de autoriteiten, zeggen de bedrijven in hun eigen verklaringen.

Een woordvoerder van de Commissie stelt dat er meerdere “onaangekondigde inspecties” zijn uitgevoerd in verschillende EU-lidstaten. “Deze inspecties zijn een eerste stap in verder onderzoek naar vermoede concurrentiebeperkende praktijken.” De toezichthouder in Brussel zou bezorgd zijn over mogelijke “schendingen van de anti-trustregels die kartelvorming moeten tegengaan”. Bij de bezoeken aan de bedrijven zijn naar verluidt documenten en computers in beslag genomen.

Miljarden voor uitzenden sportwedstrijden

Volgens de Commissie betekent dat niet dat de bedrijven schuldig zijn aan concurrentiebeperkende praktijken. Het gaat om bedrijven die betrokken zijn bij de aankoop en distributie van mediarechten van sportevenementen. Over welke sporten het gaat, is niet bekendgemaakt. In Europa worden miljarden betaald voor de uitzendrechten die worden uitgegeven door nationale en Europese overkoepelende voetbalbonden.

De Premier League trekt kijkers en televisiezenders zijn bereid daarvoor veel geld te betalen. De internationale uitzendrechten zijn ruim een miljard pond waard, in eigen land lijkt de top van de inkomsten wel bereikt.

21st Century Fox, het bedrijf van miljardair Rupert Murdoch, heeft een dominante positie in de markt en bezit veel rechten voor sportwedstrijden. In Nederland mag het bedrijf de wedstrijden van de Eredivisie en de Europa League uitzenden, op de zender Fox Sports. Ziggo Sport zendt in Nederland de Premier League uit, maar ook beelden van andere sportevenementen zoals de Formule 1.

Het Londense kantoor van 21st Century Fox werd ook bezocht, schrijft de Britse krant The Guardian. In Engeland is het bedrijf verwikkeld in een langlopende onderhandeling over de overname van Sky. De overname werd vorig jaar goedgekeurd door de Brusselse commissie, maar in Engeland hebben politici en de marktautoriteit hun twijfels. Zij vrezen dat Fox na doorgang van de deal te veel controle zou hebben op de Britse (nieuws)media en daarmee de publieke opinie kan beïnvloeden.