Recensie

Recensie Muziek

De Engelse Renaissance in unieke bezetting

Rond 1600 vierden in Engeland de kunsten hoogtij en componisten als Dowland, Byrd en Thomas Morley zijn nog altijd zeer geliefd. Maar zoals op de nieuwe cd van Black Pencil heeft u hun muziek gegarandeerd nog nooit gehoord – al was het maar door de unieke bezetting van het ensemble: blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en percussie. De meeste van die instrumenten bestonden indertijd niet eens, maar de klankschoonheid van de originele eigen arrangementen is verrukkelijk. Black Pencil (vijf nationaliteiten, gevestigd in Nederland) is een heerlijk divers bandje van topmusici. Op La Volta combineren ze de genoemde oude meesters met nieuw werk van vier Nederlandse componisten die zich door de Engelse Renaissance hebben laten inspireren. In ‘Oene’ van Geels Bayachrimae laat Black Pencil zich van zijn meest opzwepende kant horen, wanneer melancholische renaissancemelodieën ontsporen in jazzrock à la Miles Davis.