Recensie

Recensie Film

Verzamelaars zijn geen vreemde vogels volgens Sinke

Documentaire Tegenwoordig wordt de behoefte om te bewaren soms als een ziektebeeld gezien. Digna Sinke gaat op zoek naar het waarom van haar verzameldrift en die van haar moeder.

De moeder van Digna Sinke in ‘Bewaren’.
De moeder van Digna Sinke in ‘Bewaren’.

Suikerzakjes, grootvaders vorkje en kartonnen speelgoed. Er komt veel tevoorschijn uit de kasten, laden en zorgvuldig opgeborgen blikken van de moeder van Digna Sinke. Sinke is de maakster van Bewaren, een persoonlijke documentaire over verzamelen. Wat is de reden dat Sinke en haar moeder, en zo vele anderen, spullen bewaren en deze koesteren? Geeft het geborgenheid en houvast? Haar 92-jarige moeder heeft er geen antwoord op en vindt het best als dochter Digna alles na haar dood weggooit.

Aan al die spullen zitten herinneringen en associaties vast. Elk voorwerp dat Sinke haar moeder laat zien levert mooie verhalen op. Ze werken als een tijdmachine en brengen het verleden weer dichtbij. Sinke stalt de voorwerpen uit en filmt ze als stillevens uit de Gouden Eeuw.

Tegenwoordig heeft het idee postgevat dat verzamelaars vreemde vogels zijn: bewaren is een ziektebeeld. De opruimcoach rukt op, de deeleconomie raakt meer en meer gemeengoed en ‘ontspullen’ is de nieuwste trend. Zogenaamde digitale nomaden, over wie de tweede helft van Bewaren gaat, hechten niet aan spullen. Ze hebben geen huis en hun bezit past in een koffer. Ze hebben genoeg aan een paspoort en dingen – vooral digitale bestanden – bewaren ze in de cloud. En als die digitale bestanden kwijtraken, ach.

Bewaren is op zijn boeiendst als Sinke over zichzelf vertelt en interacteert met haar moeder: op zoek naar het waarom van hun verzameldrift. De digitale nomaden die in het laatste half uur worden geportretteerd zijn minder boeiend. Hipsterpraatjes over ‘minimaal leven’ maar ondertussen de hele wereld overvliegen. Zij zijn de vreemde vogels.