Thuiskok

Crostini met ansjovis

Dit is het eerste recept van Venetië en het is in mijn ogen een mooi voorbeeld van het soort recepten dat je in de rest van het kookboek kunt verwachten: simpel, met weinig ingrediënten, maar met ongewone combinaties die het toch een spannend gerecht maken.

Snijd het stokbrood in schuine stukjes tot 8 ellipsvormige sneetjes van 1 centimeter dik. Leg ze op een bakplaat en rooster ze een paar minuten licht per kant onder de grill tot ze goudbruin zijn. Zet ze opzij.

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de broccoliroosjes tot ze vrij zacht zijn, maar ook weer niet te waterig en papperig, dus ongeveer 6 minuten, afhankelijk van het formaat van de roosjes. Laat ze uitlekken, spoel ze af onder de koude kraan, laat ze nogmaals goed uitlekken en doe ze in een grote mengkom. Verkruimel er een flinke hoeveelheid zoutflakes over, maal er wat zwarte peper over en stamp de broccoli met een pureestamper tot een dikke grove puree. Laat die een paar minuten staan.

Open het blikje ansjovis en haal de filets los van elkaar. Hak de helft ervan grof en doe ze bij de broccoli. Meng goed. Schep op de 8 toastjes evenveel van het broccoli-ansjovismengsel, leg op allemaal een hele ansjovis, voeg een draai zwarte peper en een paar druppels citroensap toe en serveer ze als borrelhapje.