Singer Laren krijgt collectie van Blokker

Schenking Els Blokker, de weduwe van zakenman Jaap, schenkt het Gooise museum geld voor een nieuwe vleugel én een verzameling schilderijen.

Portret van Greet van Cooten (1885-1967) uit 1910, een van de veertig schilderijen van Jan Sluijters die Singer Laren van de erven Blokker kreeg. Van Cooten was op dat moment de maîtresse van Sluijters. Later trouwden zij.
Portret van Greet van Cooten (1885-1967) uit 1910, een van de veertig schilderijen van Jan Sluijters die Singer Laren van de erven Blokker kreeg. Van Cooten was op dat moment de maîtresse van Sluijters. Later trouwden zij. Collectie Singer Laren, schenking Collectie Nardinc 2018

Singer Laren heeft van Els Blokker-Verwer (1947), de weduwe van zakenman Jaap Blokker, een schenking ontvangen die naar schatting van NRC enige tientallen miljoenen euro vertegenwoordigt.

Els Blokker doet het Gooise museum haar Nardinc Collectie cadeau, een verzameling van ruim honderd schilderijen van Nederlandse avant-gardisten van rond 1900. Singer Laren ontvangt van Blokker bovendien de middelen om een nieuwe vleugel aan het museum te bouwen, waar de werken vanaf eind 2020 worden getoond.

Door de schenking wordt Singer Laren hét museum van het Nederlands modernisme, zegt directeur Jan Rudolph de Lorm. „Dit is een heel groot ding in de geschiedenis van het museum.”

Nardinc Collectie

Jaap Blokker (1942-2011) was tot vlak voor zijn dood bestuursvoorzitter van de detailshandelsketen Blokker. Geadviseerd door een drietal kunstkenners bouwde het echtpaar Blokker vanaf de jaren zeventig de Nardinc Collectie op, vernoemd naar het huis in het Gooi waar het paar woonde, Huize Nardinclant.

Hart van de Nardinc Collectie zijn veertig schilderijen van Jan Sluijters. Daarnaast zijn er werken van tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen, Jan Toorop en andere kunstenaars, die soms net als Sluijters deel uitmaakten van de Larense kunstenaarskolonie.

Els Blokker laat in een videoboodschap weten dat ze haar liefde voor kunst en voor Laren graag wil delen. Ze noemt het „een beetje egoïstisch” om nog langer alleen van haar collectie te genieten. „De schilderijen zijn van anderen geweest, en nu geef ik graag weer de gelegenheid aan andere mensen om ervan te genieten.”

Voor het echtpaar Blokker was Singer Laren „een tweede huiskamer”. In de videoboodschap over haar gift spreekt Els Blokker over „een thuisgevoel” en zegt ze dat ze geen ander museum zou weten waaraan ze de collectie zou willen schenken.

Toen Singer Laren een ‘artist impression’ presenteerde van een ‘Jaap en Els Blokker vleugel’ zegde de schenkster toe ook de kosten van die nieuwbouw voor haar rekening te zullen nemen, op de voorwaarde dat het de Nardinc-vleugel zou gaan heten. Binnenkort worden architecten uitgenodigd om een pitch te doen voor een gelijkvloerse uitbreiding. Singer Laren mikt erop de nieuwbouw over tweeënhalf jaar in gebruik te nemen

Singer Laren zit in een flow pagina C8