Lindsey Buckingham weg bij Fleetwood Mac

Zanger en gitarist Lindsey Buckingham zal komende Fleetwood Mac-tour geen onderdeel uitmaken van de band. „De band wenst Lindsey het allerbeste.”

Lindsey Buckingham in 2014
Lindsey Buckingham in 2014 Foto Charles Sykes/Invision/AP)

Lindsey Buckingham (68), zanger en gitarist van Fleetwood Mac, zal geen onderdeel uitmaken van de komende Fleetwood Mac-tour. Dat liet de band maandag weten in een touraankondiging. Neil Finn, de zanger van van Crowded House, en Mike Campbell, de gitarist van Tom Petty’s Heartbreakers, zullen Buckingham vervangen.

„Lindsey Buckingham zal komende tour niet meespelen met de band”, luidde de verklaring. „De band wenst Lindsey het allerbeste.” Verdere details over het scheiden van de wegen werden niet gegeven. Het agentschap van Fleetwood Mac weigerde de afwezigheid van Buckingham verder toe te lichten. Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone schrijft, zonder een verdere bronvermelding, dat een meningsverschil over de tour de aanleiding vormt.

Fleetwood Mac kent een woelige geschiedenis als het gaat om zijn bezetting. Romantische en creatieve spanningen tussen de bandleden zorgden voor een voortdurend veranderende bezetting.

Buckingham sloot zich in 1974 aan bij de band, samen met zijn toenmalige vriendin Stevie Nicks. In de decennia daarna werden ze gezichtsbepalende liedjeschrijvers van de groep, met hits als ‘Go Your Own Way’, ‘Tusk’ en ‘The Chain’. In 1987 vertrok hij vanwege zijn relatie met Nicks, die op de klippen was gelopen. Na het uitbrengen van enkele solo-albums keerde hij in 1996 terug. Afgelopen jaar speelde hij nog mee met shows van Christine McVie, zangeres en toetsenist van Fleetwood Mac sinds 1970.

„Fleetwood Mac staat bekend als een dysfunctionele familie, maar het was zeker de brandstof voor ons materiaal”, zei Buckingham in januari op een ceremonie in New York ter ere van de band.