Krant en radiostation

Weer sluiting regeringskritische media in premier Orbáns Hongarije

Een paar dagen na de verkiezingszege van premier Orbán sluiten radiostation Lánchíd (Kettingbrug) en Magyar Nemzet (Hongaarse Natie), de grootste conservatieve regeringskritische krant. Die verschijnt woensdag voor het laatst uit geldgebrek, aldus de uitgever. Beide zijn eigendom van Lajos Simicska, ex-financieel directeur van Orbáns Fidesz-partij. Hij steunde nu via zijn reclame- en media-imperium de oppositie. Zowel de publieke omroep als commerciële tv-kanalen en bijna alle lokale kranten zijn in handen van regeringsgezinde zakenlui. Maandag verklaarden OVSE-waarnemers dat de verkiezingen „werden gekenmerkt door grondige overlap tussen middelen van de staat en regeringspartij”. (NRC)

Oost-Europa laat zich niet de les lezen pagina 13