Joelia Skripal heeft ziekenhuis verlaten

De dochter van de Russische ex-spion Sergej Skripal is voldoende hersteld van de zenuwgasaanval waardoor de Skripals begin maart werden getroffen.

Joelia Skripal.
Joelia Skripal. Foto Joelia Skripal via Facebook/AP

Joelia Skripal, de dochter van de Russische ex-spion Sergej Skripal, is ontslagen uit het ziekenhuis van Salisbury. Dat bevestigt het ziekenhuis dinsdag, na berichtgeving van SkyNews en de BBC. Volgens die Britse media heeft de vrouw het ziekenhuis maandagavond verlaten.

Joelia (33) en haar vader Sergej Skripal (66) werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bankje in de Zuid-Engelse stad Salisbury. Zij bleken te zijn vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, dat in de jaren zeventig en tachtig in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld.

Twitter avatar SalisburyNHS Salisbury Hospital Patient Condition Update: Yulia and Sergei Skripal
https://t.co/jckEeGy3sg

Volgens de BBC is de vrouw op “een veilige locatie” ondergebracht.

Lees ook: Rusland ontkent dubbelspion Skripal te hebben vergiftigd

Diplomatieke rel

Sergej Skripal is een voormalig Russisch geheim agent, die in 2004 werd ontmaskerd als dubbelspion voor de Britse geheime dienst MI6. Hij kwam in 2010 vrij bij een gevangenenruil en woont sindsdien in het Verenigd Koninkrijk.

De Britse regering beschuldigt Rusland ervan achter de aanval te zitten, maar Moskou ontkent betrokken te zijn bij de novitsjok-besmetting. Het incident heeft geleid tot diplomatieke spanningen tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk en haar bondgenoten. Onder meer de Verenigde Staten, Canada, Nederland en andere landen in de Europese Unie zetten meer dan honderddertig Russische diplomaten het land uit.

Afgelopen vrijdag maakten artsen van het ziekenhuis van Salisbury bekend dat de Skripals aan de beterende hand waren. Joelia ontwaakte eind maart uit haar coma en liet de Britse politie vorige week een verklaring verspreiden waarin zij aangaf dat haar gezondheid vooruit ging. De toestand van vader Skripal is niet langer kritiek.

21 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van de zenuwgasaanval die was gericht tegen de Skripals.

Reactie Russische ambassade

De Britse premier Theresa May heeft laten weten blij te zijn met het ontslag van Joelia uit het ziekenhuis. Ook de Russische ambassade in Londen heeft gereageerd en feliciteerde haar dinsdagmiddag met het herstel. “We moeten ons er echter wel van vergewissen dat zij behandeld wordt naar haar eigen wil”, vermeldde de ambassade op Twitter.

In reactie op de berichten dat de 33-jarige vrouw vanuit het ziekenhuis naar een “veilige locatie” zou zijn gebracht, schrijft de perswoordvoerder op de website van de ambassade: “Het is het geheim verhuizen van meneer en mevrouw Skripal (…) zal worden opgevat als een ontvoering of op z’n minst in een gedwongen isolement.”

Twitter avatar RussianEmbassy Russian Embassy, UK Secret resettlement of Mr and Ms Skripal, barred from any contact with their family will be seen as an abduction or at least as their forced isolation.
https://t.co/UuTxgZGKig https://t.co/Ow3d61T3ni