Hij had een voorbeeldfunctie

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: arbeidsrecht.

Foto ANP

Hij had gedronken op de kerstborrel van zijn werk en stapte, beschonken, in de auto. Op de weg naar huis reed hij tegen een stilstaande auto. Zijn werkgever, actief in de transportsector, ontsloeg hem.

De man was in zijn functie onder meer verantwoordelijk voor het instrueren van chauffeurs op het gebied van zuinig rijden en zette rij-trainingen op over het op een verantwoordelijke manier omgaan met de trucks en trailers van zijn baas. Bovendien gaf hij voorlichting over alcohol in het verkeer. Kortom, volgens de werkgever had de man „uitdrukkelijk een voorbeeldfunctie”. Daarom wordt het ongeval en het te hoge alcoholpromilage hem „ernstig kwalijk genomen” en past enkel ontslag op staande voet.

Terecht, oordeelde de kantonrechter, die veel waarde hechtte aan het feit dat de man voorlichting over alcohol in het verkeer gaf. Maar de man stapte naar het hof en betoogde dat hij nooit sprak over alcohol in het verkeer, maar dat hij enkel voorlichting gaf over brandstofgebruik.

Het hof stelt dat de man, ongeacht of hij specifiek voorlichting over alcohol in het verkeer gaf, duidelijk een voorbeeldfunctie had, aangezien hij binnen het bedrijf bekend stond als de medewerker over veilig rijden. Het ontslag op staande voet blijft overeind.

Uitspraak: ECLI:NL:GHARL:2018:2479