Edith Schippers formateur in Den Haag

College Den Haag Verkenner Hans Wiegel adviseert een college van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks.

Minister Edith Schippers van VWS tijdens een debat in Den Haag.
Minister Edith Schippers van VWS tijdens een debat in Den Haag. Foto Bart Maat

Oud-minister Edith Schippers (VVD) gaat de formatie in Den Haag leiden. Dat meldde dinsdagmiddag Richard de Mos, fractievoorzitter van Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad.

Schippers zal proberen om een coalitie te smeden van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. De vier hebben een ruime meerderheid van 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad.

Dinsdag rondde een andere VVD-prominent, oud-vicepremier Hans Wiegel, de verkennende fase in Den Haag af. „Er is witte rook”, zei hij. En: „Deze combinatie doet recht aan de uitslag.”

Lees ook over de verkiezingsnacht: Groep de Mos de grootste in Den Haag

Wiegel constateerde dat er genoeg vertrouwen is tussen de vier om te gaan onderhandelen: „Er is chemie ontstaan, wat ook moet voor grote en inspirerende thema’s.” De vier zien volgens de VVD’er dezelfde opgaven voor de stad: duurzaamheid, de groei van Den Haag, mobiliteit en participatie.

Schippers moet de vier nu inhoudelijk op één lijn krijgen. Dat zal nog een opgave worden, op een aantal thema’s zijn de partijen tegenpolen. D66 en GroenLinks willen bijvoorbeeld duurdere parkeervergunningen en een autovrij of -luw centrum, terwijl Groep de Mos campagne voerde tégen betaald parkeren zonder draagvlak van inwoners.

De Mos verwacht dat Schippers „goed leiding kan geven aan het proces, dat zij de zaken snel oppakt en dat we er zodoende snel uit kunnen zijn”. Hij kent haar uit zijn tijd als Tweede Kamerlid voor de PVV, toen hij woordvoerder sport was en zij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Schippers leidde vorig jaar na de Tweede Kamerverkiezingen als verkenner de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over een nieuwe regering. Ook toen liepen de opvattingen soms ver uiteen. Die gesprekken leidden uiteindelijk tot niets.

Lees ook over de ombudspolitiek van Richard de Mos: op campagne met Richard de Mos