China klaagt bij WTO over importheffingen VS

Volgens president Xi Jinping van China zijn de importheffingen die de Verenigde Staten rekenen op staal en aluminium in strijd met internationale handelsverdragen.

De Chinese president Xi Jinping.
De Chinese president Xi Jinping. Foto Kyodo/Reuters

China heeft bij Wereldhandelsorganisatie WTO een klacht ingediend tegen de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium. Dat maakte de organisatie dinsdagochtend bekend. Volgens China zijn de verhoogde importheffingen die de VS onlangs instelden in strijd met internationale handelsverdragen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in maart aan dat Amerikaanse bedrijven een importtarief moeten betalen van 25 procent op Chinees staal en 10 procent op aluminium. Sindsdien bestoken China en de VS elkaar met nieuwe heffingen.

Slechts een klein deel van de Amerikaanse staalimporten komt uit China, maar in dat land is door industriële expansie wel een overschot aan staal. De prijzen van het Chinese staal zijn daardoor gedaald.

De importheffingen die door de regering-Trump zijn doorgevoerd, komen uit de koker van enkele adviseurs van de president die gelden als echte gangmakers van het protectionisme

China wijst er in de beschrijving van de klacht op dat de Verenigde Staten andere landen vrijstelling heeft verleend van de heffingen. Zo heeft Trump een uitzondering gemaakt voor Canada en Mexico. Volgens China is dat niet eerlijk.

Na bekendmaking van de verhoging door de VS, heeft China zelf ook teruggeslagen met nieuwe heffingen. Inmiddels hebben Washington en Beijing ieder voor zo’n 50 miljard dollar aan importtarieven afgekondigd. China rekent een heffing van 25 procent voor 106 Amerikaanse producten, waaronder SUV’s en vrachtwagens, sojabonen en sinaasappelsap.

Dinsdagochtend sprak president Xi van China op het Forum voor Azië. Ook minister-president Mark Rutte hield een toespraak op die politieke top, over vrije en eerlijke handel

Bemiddeling

China heeft het verzoek op 5 april bij de WTO ingediend. Volgens de in Genève gevestigde organisatie heeft het land bemiddeling aangevraagd. Het verzoek om overleg zet de procedure in werking waarmee binnen de WTO handelsgeschillen worden behandeld. Tijdens de bemiddeling krijgen de partijen de gelegenheid om het conflict te bespreken en te onderhandelen over een oplossing.

Als de twee landen er de komende zestig dagen niet in slagen hun geschil bij te leggen, kan China een speciaal panel vragen om de tarieven te onderzoeken.