Brieven

Brieven 10/4/2018

Result-stoel

Het geluid van een stoel

Leuk, de aandacht voor de Result-stoel in Het Blad bij NRC, afgelopen weekend. Ik lees dat deze stoel in de jaren 60 en 70 veel op scholen werd gebruikt. Op onze studentenflat was het standaard uitrusting van de kamer. Later trof ik ’m nog vaak aan, semi-afgedankt en verfbesmeurd, in ateliers en kunstenaarsvrijplaatsen. Als je erbij stilstaat besef je dat veelgebruikte designstoelen ieder een eigen geluid hebben. De metalen ‘kloink’ van de plastic kuipstapelstoelen, bijvoorbeeld. Als je de Result verschoof over het alomtegenwoordige linoleum zorgden de zich wijdbeens schrapzettende poten, met hun rubberen remdoppen, dat de grote platte zitting, al haperend, begon te ‘schetteren’. Wie de Result terugziet, hóórt ’m ook gelijk weer.

Vrouwenemancipatie

Reclame is een spiegel

In Pauw werd gediscussieerd over de stereotype rol van de vrouw in de samenleving, onder andere door minister Ingrid van Engelshoven (OCW). Volgens haar kunnen fabrikanten met hun reclame een belangrijke bijdrage leveren aan de gelijkheid tussen man en vrouw. Te vaak wordt in reclamespotjes een typisch rolpatroon in het gezin afgebeeld, stelt ze. Een meer gebalanceerd beeld zou het imago van de vrouw verbeteren. Dit is wel een erg simpele voorstelling van zaken en biedt niet de juiste oplossing. Fabrikanten zijn commerciële instellingen die het recht hebben om het spel volgens de regels van een vrije markteconomie te spelen. Zij doen onderzoek naar het effect van bepaalde reclames, om zo de meest effectieve reclame te kunnen maken. Zij beelden af wat wij willen zien en functioneren dus als een soort spiegel van de maatschappij. De minister moet het probleem hen niet in de schoenen schuiven, maar bij de bron aanpakken. Als je vindt dat je haar niet goed zit, moet je ook niet de spiegel aanpakken, maar je haren.

Referendum Donorwet

Meestemmen vanaf 16

De column Als strijd ontstaat die de stijl van Pia Dijkstra tegenover GeenStijl plaatst (7/4) bespreekt de gevolgen van het mogelijke referendum over de donorwet voor D66, maar ik, als 16-jarige, mis een principiële discussie. Want waarom mag ik niet meestemmen? Vanaf hun zestiende mogen jongeren, onafhankelijk van hun ouders, zich inschrijven in het donorregister. Ook kunnen zij daadwerkelijk donor worden, als zij bijvoorbeeld omkomen bij een verkeersongeval. Deze direct belanghebbende groep kunnen we niet harteloos negeren door ze niet mee te laten stemmen. Ze wel betrekken zou een ode zijn aan de democratie.

Gaswinning

Aardbevingsbestendig

De overheid is van plan te stoppen met de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingen en daarmee gepaard gaande schade en onveiligheid (Uiterlijk 2030 geen gas meer uit Groningen, 30/3). Zelf heb ik twee jaar in Tokyo gewoond en van een aardbeving van 3.0 op de schaal van Richter werden we daar niet warm of koud. Ik kan me herinneren dat ik sliep op de 32e verdieping van het ANA hotel in Roppongi en er een aardbeving was met een kracht van 5.5, waardoor ik bijna uit bed rolde. Er werd omgeroepen dat het gebouw erop ontworpen was en dat er geen probleem was voor de veiligheid; vervolgens sliep iedereen weer door. Zelfs tijdens de enorme aardbeving in maart 2011 van meer dan 8 op de schaal van Richter stortte in Tokyo (35 miljoen inwoners) geen enkel gebouw in. Kortom: op aardbevingen zoals in Groningen kun je prima bouwen. De aardgas die nog in de grond zit is ongeveer 455 miljard euro waard. Voor een fractie van dat bedrag kun je de ongeveer 92.000 huizen in het gebied aardbevingsbestendig maken. Dat geeft enorme werkgelegenheid, de Groningers krijgen een veilig huis terug en de rest van Nederland hoeft niet omgegooid te worden voor een gasloze toekomst.

Correcties/aanvullingen

Volvo Ocean Race

In de brief Ook de visser heeft een naam en had een leven (9/4, p. 17) stond dat Team Brunel in de etappe naar Hongkong in aanvaring kwam met een visserboot, waarbij een visser omkwam. Dit was echter de boot van Team Vestas.