Arnhem

Taakstraf voor mishandeling, homohaat niet bewezen

De rechtbank in Arnhem acht niet bewezen dat homohaat het motief was van vier tieners die in april vorig jaar een homostel in Arnhem mishandelden. Drie jongens kregen maandag een werkstraf van 80 uur opgelegd, de vierde kreeg 160 uur werkstraf voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

Het stel liep ’s nachts hand in hand toen een woordenwisseling ontstond met de tieners. Er werd over en weer gescholden. Een van de jongens fietste achter het stel aan, zocht de confrontatie en werd door de mannen weggeduwd. Daarna ontstond een vechtpartij, waarbij een van de mannen vijf tanden verloor. De mannen krijgen schadevergoedingen van respectievelijk 4.276 en 577 euro.

Hoewel volgens de rechter de jongens scholden met „homo” en „flikker”, is niet bewezen dat de ruzie is ontstaan omdat de mannen homoseksueel zijn. Eerder stelde het Openbaar Ministerie al dat geen sprake was van homohaat.

De zaak zorgde voor veel onrust. Een manifestatie tegen homohaat trok ruim 2.500 bezoekers. Een oproep van journalist Barbara Barend om foto’s te delen waarop mensen van hetzelfde geslacht hand in hand lopen, kreeg veel bijval. (NRC)