Wind op zee

Baggeraar Van Oord gaat ‘innovatief’ windpark Borssele V voor de Zeeuwse kust bouwen

Baggeraar en maritiem dienstverlener Van Oord heeft de aanbesteding voor de aanleg van windpark Borssele V binnengehaald, samen met dienstverlener Investri Offshore en groene-energiebedrijf Green Giraffe. Het Deense Vestas gaat de windturbines leveren. Het vijfde kavel in het windpark voor de Zeeuwse kust is bedoeld voor het testen van innovaties. Het consortium Two Towers gaat de masten op een andere manier bevestigen aan de fundering, dat installatietijd en onderhoud moet schelen. Ook wordt een nieuw systeem ingezet dat erosie van de zeebodem moet tegengaan en waarop tegelijkertijd oesters kunnen groeien. Als Borssele V in 2021 af is, levert het windpark 19 megaWatt aan energie, genoeg voor 25.000 huishoudens. (ANP)