Trumpblog

Trump verleent gratie aan oud-stafchef die loog onder ede

Trump verleent gratie aan oud-stafchef die loog onder ede

President Trump heeft gratie verleend aan oud-stafchef Lewis 'Scooter' Libby. Hij werd in 2007 veroordeeld, onder meer voor liegen onder ede. Volgens de president, die Libby niet persoonlijk kent, is hij "jarenlang oneerlijk behandeld".

Libby werkte vanaf 2001 als assistent van president George W. Bush en als veiligheidsadviseur en stafchef van vicepresident Dick Cheney. Gedurende zijn tijd in het Witte Huis lekte de Amerikaanse regering informatie over CIA-undercoveragente Valerie Plame, wat haar in levensgevaar bracht. Libby probeerde dit lek te verdoezelen door desinformatie te verspreiden. In 2005 werd hij aangeklaagd voor liegen onder ede, het opmaken van valse verklaringen en het tegenwerken van het onderzoek in de Plame-zaak.

Meineed

Libby werd schuldig bevonden aan meineed en liegen tegen de FBI. Hij kreeg een celstraf van tweeënhalf jaar en een boete opgelegd. President Bush besloot kort na de veroordeling de celstraf kwijt te schelden. Hij weigerde gratie te verlenen, waardoor de veroordeling op het strafblad van de oud-topadviseur bleef staan.

Lees ook: Hoe Lewis Libby slachtoffer werd van een leugen

Sinds zijn veroordeling wordt Libby bijgestaan door conservatieven die menen dat hij het slachtoffer is van een oneerlijk en bevooroordeeld onderzoek. Een van zijn bondgenoten is John Bolton, die vorige maand werd aangesteld als nationale veiligheidsadviseur. De kritiek doet denken aan het commentaar dat president Trump heeft op het FBI-onderzoek naar mogelijke banden tussen Rusland en Trumps verkiezingscampagne, verscheidene voormalig campagnemedewerkers van de president zijn door speciaal aanklager Robert Mueller aangeklaagd vanwege leugens tegen de FBI.

Een ander opmerkelijk detail is dat de hoofdaanklager in de zaak tegen Libby werd aangesteld door de vorig jaar ontslagen FBI-directeur James Comey. Hij publiceert volgende week een bijzonder kritisch boek over president Trump. Trumps woordvoerder Kellyanne Conway ontkent dat de gratie van Libby iets te maken heeft met de vete tussen Comey en zijn voormalige baas.

Comey: 'Trump is geboren leugenaar en onethische leider'

Er zijn verschillende vertellingen over wat zich precies heeft afgespeeld achter de schermen tijdens de rumoerige maanden na de inauguratie van Donald Trump. De voormalig FBI-directeur James Comey, wiens ontslag leidde tot de aanstelling van speciaal aanklager Robert Mueller, heeft zijn eigen spraakmakende versie.

Dinsdag komen de memoires van Comey over de aanloop naar zijn ontslag uit: A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership. De Amerikaanse krant The Washington Post heeft een kopie van het boek in handen.

Comey haalt hard uit naar Trump. De Amerikaanse president is een “geboren leugenaar en onethische leider” die werkt aan een “alternatieve realiteit die hij als een cocon om ons heen wikkelt”. Comey:

“Het herinnert mij aan mijn eerdere carrière als aanklager tegen de maffia. De stille cirkel van toestemming. De baas in totale controle. De loyaliteitseden. De wij-tegen-zij wereldvisie. Het liegen over alles, groot en klein, in dienst van een soort van loyaliteitscode die de organisatie [van het presidentschap, red.] boven moraliteit en de waarheid stelt.”

Comey omschrijft zijn ongebruikelijke een-op-eendiner met de president en de manier waarop de nieuwe president het onderzoek van de inlichtingendienst - onder meer naar de vermeende banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland - probeerde te sturen.

De FBI-directeur was zijn hele leven een Republikein, maar de Republikeinse partij is inmiddels een lastercampagne begonnen tegen ‘liegende Comey’. Het Witte Huis heeft nog geen reactie gegeven op de aantijgingen in het boek.

De ontslagen FBI-directeur James Comey. Foto Carolyn Kaster/AP

Republikeinen bereiden zich voor op onthullingen Comey

In afwachting van de aanstaande publicatie van het boek van de voormalig FBI-directeur James Comey hebben de Republikeinen de loopgraven alvast betrokken. Dinsdag publiceert Comey zijn memoir A Higher Loyalty, waarin hij naar verwachting flink zal uithalen naar Trump, die hem afgelopen mei ontsloeg. De Republikeinen zetten zich schrap voor de publiciteitsgolf die het boek met zich meebrengt.

CNN heeft de hand gelegd op het strijdplan van de partij, dat er voornamelijk uit bestaat om Comey zoveel mogelijk in diskrediet te brengen. De partij heeft ter ondersteuning van de campagne om Comey zwart te maken zelfs een speciale website gemaakt: www.lyincomey.com. Op de site zijn onder andere eerdere uitspraken te lezen en te zien van de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, die Comey's geloofwaardigheid in twijfel trekt.

Zelfs een citaat van Hillary Clinton wordt aangehaald. Comey leidde het onderzoek naar het e-mailverkeer van Clinton, dat haar presidentskandidatuur negatief beïnvloedde. Zijn optreden in dat onderzoek gebruikte Trump om Comey te ontslaan. Maar Comey weigerde ook te stoppen met het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Terwijl Trump diverse keren naar Comey uithaalde, onthield de ex-FBI-directeur zich na zijn ontslag grotendeels van commentaar. Maar op Twitter waarschuwde hij Trump vorig maand:

Twitter avatar Comey James Comey Mr. President, the American people will hear my story very soon. And they can judge for themselves who is honorable and who is not.
James Comey

Witte Huis: reactie op Syrische gifgasaanval ligt nog niet vast

Volgens het Witte Huis ligt het nog niet vast hoe de Verenigde Staten gaan reageren op de vermoedelijk gifgasaanval door het Syrische regime in de stad Dhouma. Woordvoerder Sarah Sanders zei woensdag volgens persbureau Reuters dat er nog meerdere opties op tafel liggen. Die zouden niet alleen militair zijn, maar ook diplomatiek.

Sanders zwakt daarmee enigszins de tweet van president Trump af waarin hij eerder op woensdag waarschuwde dat Rusland "zich klaar moet maken" voor een raketaanval op de Syrische president Assad. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van het Syrische regime.

Kremlin: wij doen niet mee met Twitterruzie

Het Kremlin heeft woensdagmiddag gereageerd op de tweets van president Trump. Een woordvoerder van de Russische regering stelt dat Moskou zich niet te wil mengen in "Twitterdiplomatie". De regering zegt de voorkeur te geven aan "een serieuze aanpak" van het probleem in Syrië, meldt persbureau Reuters. Er moeten geen beslissingen genomen worden die "de nu al kwetsbare situatie kunnen bedreigen", aldus de woordvoerder.

Eerder op woensdag zei de Russische president Poetin dat de wereld zich "in een zorgelijke staat" bevindt. Ook benadrukte hij het belang van "constructieve contacten met buitenlandse partners".

'Chloorgasaanval verzonnen'

De Russen reageren op de ophef die ontstond toen Trump eerder op woensdag via Twitter dreigde "mooie, nieuwe en slimme" raketten af te gaan vuren in Syrië. Volgens Trump moet Rusland zijn verbond met de Syrische president Assad, die Trump een "Gas Killing Animal" noemt, beëindigen. Trump houdt Assad verantwoordelijk voor de vermoedelijke chloorgasaanval in Douma van afgelopen weekend. Het Kremlin vindt dat Trump geen reden heeft militaire actie te ondernemen. Volgens de Russische regering is de aanval in scène gezet.

Enkele uren na deze oorlogszuchtige boodschap publiceerde de president een tweet waarin hij stelt dat de slechte relatie met Rusland veroorzaakt is door Democraten en het onderzoek dat loopt naar de relatie tussen Trumps verkiezingscampagne en het land.

VK: samenwerken om humanitaire crisis te voorkomen

Ook de Britse premier Theresa May reageerde woensdag op de ophef. Ook zij meent dat het Syrische regime achter de dodelijke aanval zit. Ze roept op tot samenwerking tussen bondgenoten.

"We zullen met onze naaste bondgenoten samenwerken om er zeker van te zijn dat degene die verantwoordelijk is voor deze choquerende en barbaarse aanval er niet mee weg komt. Ook zullen we bespreken hoe we kunnen voorkomen dat een humanitaire catastrofe uitbreekt door toekomstige inzet van chemische wapens."

Trump: slechte relatie met Rusland schuld van Democraten en Obama-getrouwen

President Trump geeft Democraten en voormalige medewerkers van zijn voorganger Obama de schuld voor de bekoeling van de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. "De verpeste verstandhouding is voor een groot deel veroorzaakt door het neppe en corrupte Rusland-onderzoek, dat wordt aangevoerd door allemaal getrouwen van de Democraten of mensen die voor Obama werkten", twitterde Trump woensdag.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Much of the bad blood with Russia is caused by the Fake & Corrupt Russia Investigation, headed up by the all Democrat loyalists, or people that worked for Obama. Mueller is most conflicted of all (except Rosenstein who signed FISA & Comey letter). No Collusion, so they go crazy!

Eerder op de dag gebruikte Trump juist zelf oorlogszuchtige taal tegen Rusland. Hij dreigde in een tweet met een raketbombardement op het Syrische regime, een bondgenoot van Rusland. Niet lang daarna nam hij al wat gas terug. Trump zei dat de relatie op een historisch dieptepunt zit, maar ook dat "daar geen reden voor is". "Rusland heeft onze hulp nodig voor zijn economie, iets wat wij makkelijk kunnen doen. Alle landen moeten samenwerken. Zullen we de wapenwedloop beëindigen?", twitterde hij.

Trump dreigt met aanval op 'Gas Killing Animal'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in zijn kenmerkende taalgebruik gedreigd met een raketaanval op Syrië. Dinsdag zeiden de Russen dat ze eventuele Amerikaanse raketten uit de lucht zouden halen. In een tweet reageerde Trump daar woensdag op: "Maak je klaar Rusland, want ze zullen komen, mooi, nieuw en 'smart'". Trump vindt dat Rusland niet langer "Gas Killing Animal" Assad zou moeten steunen. Volgens de Amerikaanse president is de relatie met Rusland nu slechter dan ooit, zelfs in de Koude Oorlog zouden de betrekkingen beter zijn geweest.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

In een reactie stelt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat "slimme raketten" afgevuurd moeten worden op terroristen en niet op een rechtmachtige overheid die al jarenlang vecht tegen terroristische groepen. De Syrische regering noemt de uitspraken van Trump "roekeloos" en een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

De Amerikaanse president liet zondag, gelijk na de vermoedelijke gifgasaanval op Douma waarbij minstens zeventig mensen om het leven kwamen, weten dat de verantwoordelijken (Rusland en Iran) gestraft moeten worden. Trump annuleerde afgelopen weekend een reis naar Zuid-Amerika om zich bezig te houden met een Amerikaanse reactie op de gebeurtenissen in Syrië. In de VN-Veiligheidsraad blokkeerde Rusland een Amerikaanse resolutie voor een onafhankelijk onderzoek naar de chemische aanval in Syrië.

Ambassadeur Hoekstra: Nederland geen narcostaat

Politiebond NPB sprak eind februari in een rapport over Nederland als een narcostaat in wording. Het was een noodkreet aan de politiek, met als doel om meer aandacht te krijgen voor het tekort aan rechercheurs bij de politie. In de weken die volgden, buitelden voor- en tegenstanders over elkaar heen over de vraag of ons land het predicaat "narcostaat" verdient. Maandag gaf minister van Justitie Grapperhaus op een politieconferentie aan dat we een "beschamende positie" hebben in de internationale drugshandel.

Het Algemeen Dagblad (AD) vroeg de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra om een reactie. Hoekstra zegt in zijn tijd als lid van de Amerikaanse inlichtingencommissie 84 landen bezocht te hebben en daar een hoop gezien te hebben. Daarbij vond hij Nederland wel meevallen, zo is dinsdag te lezen.

"Nederland heeft een politiemacht die gefocust is op dit probleem. En een Openbaar Ministerie dat zegt: we moeten de straffen verhogen. Zoals ik er tegenaan kijk, zijn jullie bij lange na geen narcostaat."

Hoekstra reageert in het artikel ook op de recente liquidaties in het Amsterdamse criminele circuit door te stellen dat het er "helaas bij hoort".

"Er wordt enorm veel geld verdiend in de drugshandel. Dus criminelen doen alles wat ze kunnen om die inkomsten te verdedigen."

Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, tijdens de formele opening van de nieuwe ambassade van de Verenigde Staten van Amerika. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Inreisverbod opgeheven voor mensen uit Tsjaad

Inwoners van Tsjaad kunnen weer afreizen naar de Verenigde Staten. President Trump heeft het inreisverbod, bedoeld om potentiële terroristen te weren, voor dat land opgeheven. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Het inreisverbod werd in september van kracht voor meerdere landen. Tsjaad werd in oktober aan de lijst toegevoegd omdat het volgens de Amerikaanse regering onvoldoende antiterreurmaatregelen nam.

Twitter avatar statedeptspox Heather Nauert Today @POTUS announced the lifting of travel restrictions for Chadian nationals. We welcome Chad's improved identity-management & information sharing practices, which will improve security for the people of #Chad and the United States, and look forward to further cooperation. https://t.co/f9n0SKumsj

Identiteitscontrole verbeterd

In een nieuwe beoordeling stelt Trump nu dat voldoende aanpassingen aan de veiligheidsprocedures zijn doorgevoerd. Zo heeft het Afrikaanse land de paspoorten aangepast en deelt het meer informatie over terreurverdachten of potentiële terroristen.

Het inreisverbod geldt nog wel voor Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië en Noord-Korea en in beperkte mate voor reizigers uit Venezuela. De maatregel is omstreden, volgens meerdere rechtbanken in staten van de VS is die in strijd met de grondwet. Het Hooggerechtshof bepaalde in december dat Trump de uitspraken van lagere rechtbanken over de geldigheid van de travel ban naast zich neer mag leggen.

Adviseur Binnenlandse Veiligheid Trump stapt op

Tom Bossert, die dinsdag opstapte als veiligheidsadviseur van Trump. Foto Kevin Lamarque/Reuters

Tom Bossert stapt op als veiligheidsadviseur van Trump. Amerikaanse media meldden dat het Witte Huis dat dinsdag heeft bekendgemaakt. Bossert was sinds Trumps aantreden in 2016 deel van zijn regering en daarmee een van de langstzittenden in het team van de president.

Hij was werkzaam op het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. In een verklaring bedankt Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders Bossert voor zijn "toewijding aan de veiligheid van ons land".

Bossert is een van de vele stafleden van Trump die in de laatste maanden zijn gestopt. In maart verving de Amerikaanse president zijn Nationale Veiligheidsadviseur Herbert McMaster met John Bolton, een beruchte havik die zich hard maakte voor oorlogen met Iran en Noord-Korea. Bolton trad maandag officieel aan.

Trump over FBI-inval: totale heksenjacht

President Trump heeft dinsdag woedend gereageerd op de inval van de FBI bij zijn persoonlijke advocaat Michael Cohen. Binnen een minuut publiceerde de president twee korte tweets waarin hij stelt dat het juridische beroepsgeheim dood is.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Attorney–client privilege is dead!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump A TOTAL WITCH HUNT!!!

Bij de inval heeft de FBI duizenden documenten in beslag genomen, onder meer correspondentie tussen Trump en Cohen. De papieren zouden volgens The New York Times onder andere te maken hebben met de schikking die de Amerikaanse president zou hebben getroffen met porno-actrice Stormy Daniels.

"Strijd Witte Huis en Justitie escaleert", schreef NRC-correspondent Guus Valk.

De huiszoeking is uitgevoerd op aanwijzing van speciaal aanklager Robert Mueller, die de banden tussen Trumps campagneteam en Rusland onderzoekt. Het is niet aannemelijk dat de inval direct met dit onderwerp te maken heeft, waarschijnlijk stuitte Mueller tijdens zijn onderzoek op andere, belastende informatie die hij doorspeelde aan de openbaar aanklager van New York.

Eerder op woensdag reageerde Trump al door te dreigen Mueller te ontslaan. Als hij dit daadwerkelijk wil doen, moet hij eerst onderminister van Justitie Rod Rosenstein ontslaan. Rosenstein gaat als plaatsvervanger van minister van Justitie Jeff Sessions over het voortbestaan van Muellers baan.

President Trump tijdens een vergadering in het Witte Huis. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Eerste reservisten Arizona naar grens Mexico

De eerste reservestrijdkrachten van het Amerikaanse leger zijn naar de Mexicaanse grens vertrokken. Dit meldt de gouverneur van de staat Arizona maandag op Twitter. De militairen moeten bij de grens voorkomen dat illegale migranten en drugshandelaren de Verenigde Staten kunnen bereiken. Volgens de gouverneur zullen dinsdag nog meer militairen naar het gebied afreizen.

Twitter avatar dougducey Doug Ducey Just updated Arizona border sheriffs on today's deployment of National Guard. LATEST: 225 guard members being deployed today, additional members tomorrow. https://t.co/HL4lATRyNX

President Trump kondigde vorige week aan tussen de twee- en vierduizend militairen te mobiliseren om de grens met Mexico beter te beveiligen. Het is een tussentijdse oplossing totdat Trumps gedroomde muur de ongewenste migranten tegen kan houden. De gouverneurs van Texas en Arizona lieten al snel weten beiden minstens honderdvijftig militairen naar de grens te sturen.

President Trump twitterde dagenlang over een groep Midden-Amerikanen die op weg zou zijn naar de VS. Migrantenkaravaan wekt Trumps toorn.

Volgens Trump doet Mexico te weinig om illegale migratie tegen te houden. Eerder dreigde hij zelfs het handelsverdrag met het land op te zeggen. De Mexicaanse senaat noemde het plan voor militaire grensbewaking "de zoveelste belediging" en stemde voor een beëindiging van grenssamenwerking met de VS.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Hier kunt u alle laatste ontwikkelingen volgen omtrent het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het blog van vorige week terug.