Waarnemers OVSE: verkiezingen Hongarije niet eerlijk verlopen

De nationaal-conservatieve Fidesz-partij van de zittende premier Viktor Orbán won de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag met overmacht.

Bijna de helft van de kiezers koos voor de zittende premier Orbán.
Bijna de helft van de kiezers koos voor de zittende premier Orbán. Foto Leonhard Foeger/Reuters

Volgens waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn de parlementsverkiezingen van Hongarije niet eerlijk verlopen. De partij van premier Orbán, die de verkiezingen van afgelopen zondag ruim won, had onder meer onevenredig veel geld ter beschikking.

Volgens Douglas Wake, de voorzitter van het OVSE-bureau voor het waarnemen van verkiezingen, waren er genoeg opties voor Hongaren die naar de stembussen trokken. Maar, er zou door “intimidatie, xenofobische retoriek, bevooroordeelde berichtgeving en ondoorzichtige financieringen” geen ruimte zijn geweest voor een oprecht debat. Hierdoor konden kiezers volgens het OVSE geen goed geïnformeerde keuze maken.

“Er bestaan financieringsmaatregelen en -restricties om ervoor te zorgen dat alle deelnemers een gelijke kans hebben. Toch heeft de regering buitensporig veel geld uitgegeven aan advertenties ten behoeve van de heersende coalitie, waardoor andere deelnemers niet op eerlijke wijze mee konden dingen.”

De Fidesz-partij van premier Orbán won zondag de presidentsverkiezingen. Even had de oppositie hoop, maar toch wint Orbán ruim

Oneerlijke verslaggeving

Ook zouden de media de campagneperiode op polariserende wijze hebben verslagen. Hoewel alle partijen zendtijd kregen bij de publieke omroep, waren de uitzendingen positiever over de zittende partij van president Orbán, aldus de OVSE. Ook commerciële media zouden partijdig verslag hebben gedaan.

De nationaal-conservatieve Fidesz-partij van de zittende premier Viktor Orbán kreeg zondag bijna de helft van de stemmen bij de parlementsverkiezingen. Orbán begint aan zijn vierde termijn als premier.

West-Europa zal moet leren leven met een assertief en trots Oost-Europa, schreef NRC-correspondent Tijn Sadée. Winst Orbán onderstreept dat Oost-Europa zich niet de les laat lezen