In beeld

Uitputtingsslag in de lentezon

16.000 hardlopers namen zondag deel aan de 38ste editie van de marathon van Rotterdam. In de schaduw van de snelste van de dag, de Keniaan Kenneth Kipkemoi, deden ook weer duizenden amateurs mee - een urenlange strijd met het warme lenteweer.
Hardlopers op de Erasmusbrug tijdens de marathon van Rotterdam.
Robin Utrecht
De omstandigheden waren door het warme voorjaarsweer zwaar. De ideale temperatuur ligt in principe tussen de 10 en 15 graden.
Robin Utrecht
De start van de marathon was dit jaar niet op de Coolsingel, vanwege een ingrijpende verbouwing. Nu begonnen de hardlopers aan de voet van de Erasmusbrug. In totaal was er een aanpassing van het parcours van 1.200 meter nodig.
Olaf Kraak
De snelste Nederlander deze editie was de 25-jarige Edwin de Vries. Hij kwam in een persoonlijk record van 2.17,48 over de finish.
Robin Utrecht
De Vries profiteerde van het vroegtijdig uitstappen van Khalid Choukoud, het gevolg van een blessure. Na de race zei hij serieus te overwegen geen marathons meer te lopen.
Robin Utrecht
Bij de mannen was van de laatste twintig edities zeventien keer een Keniaan de snelste.
Robin Utrecht
Ook nu won een Keniaan bij de mannen. De 33-jarige Kenneth Kipkemoi kwam als eerste aan op de Coolsingel in een tijd van 2.05,44. Tweede werd op zes seconden Abera Kuma uit Ethiopië, derde zijn landgenoot Kelkile Gezahegn.
Robin Utrecht
De 29-jarige Keniaanse Visiline Jepkesho won bij de vrouwen, voor de Ethiopische Biruktayit Eshetu en Sentayehu Lewetegn.
Robin Utrecht
De parcoursrecords werden niet verbroken. Dat staat bij de mannen sinds 2009 op naam van de Keniaan Duncan Kibet: 2.04,27. Bij de vrouwen was de Ethiopische Tiki Gelana in 2012 de snelste: 2.18.58.
Robin Utrecht
Volgens de organisatie finishten er ongeveer net zoveel lopers als vorig jaar. Toen haalden ongeveer duizend deelnemers de eindstreep niet.
Robin Utrecht
De laatste loopster. Ze volbracht de marathon net binnen de zes uur.
Robin Utrecht