Thuiskok. Venetië

Zo’n 850.000 internationale toeristen ontving Amsterdam tijdens Pasen. Een verdubbeling van het normale inwonersaantal; Koningsdag, maar dan een weekend lang. Amsterdam begint steeds meer te lijken op de stad waarmee het vaker vergeleken wordt: Venetië.

In Venetië is het zo druk dat het je eerder wordt afgeraden te gaan dan andersom. En toch blijven toeristen komen, vanwege de mooie grachten, kleine straatjes, het majestueuze San Marco-plein en ook vanwege het heerlijke eten. Toen ik vorig jaar met mijn vriendin in februari naar Venetië ging, dachten wij de drukte wel te ontlopen. We waren alleen vergeten dat het Venetiaanse carnaval dat weekend plaatsvond, en liepen zo dus alsnog in filetempo door de nauwe en overvolle straatjes.

Gelukkig kun je in Venetië iets wat niet in Amsterdam kan: sla twee zijstraatjes in en je bent in een andere wereld. Geen toerist te zien; lege straten en een op hol geslagen richtingsgevoel resteren. Ook niet vervelend was dat we een lijstje culinaire adresjes bij ons hadden uit Polpo, een kookboek van de Britse restaurateur Russell Norman. Al snel bleek dat hij wist waar hij het over had. Norman heeft verschillende restaurants en won met zijn eerste twee kookboeken (Polpo en Spuntino) diverse prijzen. Bovendien is hij groot fan van Venetië.

Voor zijn tweede Venetiaanse kookboek wilde Norman leren koken zoals de Venetianen doen. Dus besloot hij er veertien maanden te wonen. Hij volgde zijn buren naar de markt, kocht wat zij kochten en hoorde ze vervolgens uit over hun kookplannen met de verse ingrediënten. Het heeft een boek opgeleverd dat verschilt van zijn twee vorige publicaties. Het rauwe uiterlijk - met open kaft - is verdwenen, er is een klassiek boek met dito kaft voor in de plaats gekomen. De recepten zijn niet meer voor hippe ‘share & dine’-gerechten, maar voor huiselijke pasta’s en pizza’s, salades en soepen. Dit is zijn meest toegankelijke boek tot nu toe, al stond Norman al nooit bekend om zijn ingewikkelde recepten. Bijna elk van de 130 recepten past op één pagina. Norman refereert opnieuw aan diverse Venetiaanse tentjes.

Oude bekenden als Alle Testiere, bekend om zijn vis en Alla Vedova met zijn beroemde polpette (gehaktballetjes) staan erin. Achterin staat een bijgewerkte adressenlijst met nieuwe plekjes. Een mooi excuus om nog eens te gaan.