Peter R. de Vries onderhield “berekenend contact” met Holleeder

Het verhoor is maandag een klein uur later begonnen dan gepland. De misdaadverslaggever en tv-presentator weigerde eerder zijn schoenen uit te doen en verliet de gerechtsbunker in Osdorp.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is voor de tweede keer gearriveerd bij de Bunker voor zijn getuigenverhoor in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Op de foto trekt hij zijn schoenen weer aan na de veiligheidscontrole voor bezoekers.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is voor de tweede keer gearriveerd bij de Bunker voor zijn getuigenverhoor in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Op de foto trekt hij zijn schoenen weer aan na de veiligheidscontrole voor bezoekers. Foto Olaf Kraak/ANP

Peter R. de Vries bleef na de moord op Cor van Hout bewust in de buurt van Willem Holleeder. “Berekenend contact” noemde de misdaadverslaggever dat maandag voor de rechtbank waar hij getuigde in het proces tegen Holleeder. “Keep your friends close, but keep your enemies closer”, was het credo dat hij hanteerde ten aanzien van de crimineel.

Het verhoor van Peter R. de Vries begon maandagochtend een klein uur later dan gepland. Om 10.00 uur zou de misdaadverslaggever getuigen in de gerechtsbunker in Osdorp, maar De Vries vertrok geïrriteerd omdat hij niet mocht parkeren onder de rechtbank en vervolgens zijn schoenen niet uit wilde doen bij de beveiligingsstraat.

“Ik kom hier als getuige en ga me niet uitkleden”, aldus De Vries. Volgens de voorlichting van de rechtbank moet iedereen zijn schoenen uit doen die via de normale ingang naar binnen komt. Zowel de verdediging als het OM vroegen de rechtbank om De Vries op te roepen zo snel mogelijk terug te komen. Desnoods zou hij gedwongen moeten worden om te getuigen. Een klein uur later kwam De Vries alsnog de rechtbank binnen.

Gebrouilleerd met Holleeder

“Ik was goed bevriend met Van Hout, die was gebrouilleerd met Holleeder. Het was zaak enigszins in de buurt van hem te zijn”, zei De Vries maandag. Dat gold zowel professioneel als ten aanzien van de eigen veiligheid: “Als misdaadverslaggever had ik er ook belang bij.”

De Vries wordt twee dagen verhoord over zijn lange relatie met Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder. De misdaadverslaggever en tv-presentator was een goede vriend van Cor van Hout, de partner van Sonja Holleeder. Hij leerde Holleeder kennen na de Heinekenontvoering en werd in 2013 door ‘de Neus’ bedreigd.

NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus was aanwezig in de rechtbank:

Bekijk hier het hele dossier over de zaak rondom Holleeder: