OPCW begint onderzoek naar vermeende gifgasaanval

Rusland noemt beschuldigingen dat Syrië chemische wapens inzette “een provocatie”. De VN-Veiligheidsraad komt maandag bijeen.

Een hulpverlener geeft een baby zuurstof na de mogelijke gifgasaanval.
Een hulpverlener geeft een baby zuurstof na de mogelijke gifgasaanval. Foto AP

De organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) heeft maandag een onderzoek aangekondigd naar de bombardementen op de Syrische stad Douma, afgelopen zaterdag. Hierbij zou gifgas ingezet zijn. Volgens lokale hulporganisaties kwamen tientallen mensen om het leven.

De directeur van de OPCW uitte “zijn ernstige bezorgdheid over de vermeende aanval met chemische wapens”. De organisatie heeft een zogeheten Fact Finding Mission opgezet. Die moet uitwijzen of inderdaad gifgaswapens zijn gebruikt.

Meerdere landen hebben fel gereageerd op de aanval op Douma, een stad in de regio Oost-Ghouta. De Amerikaanse president Donald Trump schreef zondag op Twitter dat Rusland en Iran medeverantwoordelijk moeten worden gehouden voor de “onzinnige chemische aanval”, vanwege hun steun aan “het beest Assad”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Many dead, including women and children, in mindless CHEMICAL attack in Syria. Area of atrocity is in lockdown and encircled by Syrian Army, making it completely inaccessible to outside world. President Putin, Russia and Iran are responsible for backing Animal Assad. Big price…

Hij overlegde later met de Franse president Emmanuel Macron over een gecoördineerd optreden bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die komt later op maandag bijeen om de recente ontwikkelingen in Syrië en het bombardement op Douma te bespreken.

Rusland waarschuwt voor wraakacties

Ook Duitsland veroordeelt de aanvallen. Een woordvoerder van de regering zei in een persconferentie op maandag dat “aanwijzingen wijzen op het gebruik van chemische wapens door het regime van Assad”.

Lees ook: VS en Rusland ruziën over vermeende gifgasaanval

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde tegenover persbureau AFP de beschuldigingen aan het adres van Syrië “een provocatie”. Volgens Moskou hebben “eigen militaire specialisten” in Douma “geen enkel bewijs van chloorgas of enig ander gif gevonden, dat is ingezet tegen burgers”.

Luchtaanval op Syrische basis

Rusland, dat het Syrische regime steunt, waarschuwde in het weekend al voor wraakacties op basis van „verzinsels en valse voorwendselen”. Maandagmorgen werd de Syrische militaire basis T4 getroffen door een luchtaanval. Daarbij zouden veertien mensen zijn omgekomen.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn de raketaanvallen uitgevoerd door twee Israëlische gevechtsvliegtuigen. De twee Israëlische F-15’s zouden vanuit Libanon de raketten hebben afgevuurd, zonder het Syrische luchtruim binnen te vliegen.

Israël heeft de berichten uit Moskou niet bevestigd. Frankrijk en de VS ontkenden eerder betrokken te zijn bij de raketaanval.