Nog een oud-president Zuid-Korea aangeklaagd voor corruptie

Vorige week kreeg oud-president Park een celstraf van 24 jaar. Nu wordt haar voorganger Lee Myung-bak ook verdacht van corruptie.

En televisie op een treinstation in Seoul laat beeld zien van oud-president Lee, die is aangeklaagd voor corruptie.
En televisie op een treinstation in Seoul laat beeld zien van oud-president Lee, die is aangeklaagd voor corruptie. Foto Ahn Young-joon/AP

De oud-president Lee Myung-bak van Zuid-Korea is aangeklaagd voor corruptie. Dat heeft de Zuid-Koreaanse justitie maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Yonhap. Lee was president van 2008 tot 2013. Hij werd vorige maand opgepakt.

Het gaat om het vierde voormalig staatshoofd van Zuid-Korea dat voor het gerecht moet verschijnen. De aanklacht komt drie dagen nadat Lees opvolger, oud-president Park Geun-hye, werd veroordeeld tot 24 jaar cel voor afzonderlijke aantijgingen van omkoping, machtsmisbruik en corruptie.

Lee wordt verdacht van omkoping, machtsmisbruik en verduistering. In totaal zou hij zo’n 11,1 miljard won (8,5 miljoen euro) aan steekpenningen hebben aangenomen, onder meer van de staatsinlichtingendienst en elektronicagigant Samsung.

Verduistering

Ook concludeert de openbaar aanklager dat Lee de daadwerkelijke eigenaar is van een auto-onderdelenbedrijf waarvan hij nog eens 35 miljard won (zo’n 27 miljoen euro) zou hebben verduisterd. Dat geld zou hij hebben gebruikt voor politieke en persoonlijke doeleinden. Zelf zegt Lee het slachtoffer te zijn van een politieke afrekening. Sinds hij vastzit, weigert hij mee te werken aan ondervragingen.

Lees ook: Park, Lula en Zuma: komt de top niet meer weg met gesjoemel?

De voormalig president hangt elf jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Een expert stelt tegenover Yonhap dat deze straf kan oplopen tot minstens twintig jaar. Voor zijn presidentschap was Lee bestuurder binnen het Zuid-Koreaanse conglomeraat Hyundai en burgemeester van hoofdstad Seoul.

De ex-generaals Chun Doo-hwan, president van 1980 tot 1988, en Roh Tae-woo, president van 1988 tot 1992 zaten ook vast wegens corruptie en hun verantwoordelijkheid voor een bloedbad tijdens een volksopstand. Zij werden in eerste instantie ter dood veroordeeld, maar president Kim Young-sam verleende hen in 1997 gratie.