Marathon R’dam

Duizenden halen bij mooi weer de finish

Foto’s Robin Utrecht

Prachtig weer, 16.000 hardlopers en een verrassende winnaar. De debuterende Keniaan Kenneth Kipkemoi won zondag de marathon van Rotterdam in een tijd van 2 uur, 5 minuten en 44 seconden. Zijn landgenoot Abera Kuma, oud-winnaar, werd tweede in 2.05,50, de de Ethiopiër Kelkile Gezahegn (2.05,57) werd derde.

Voor de duizenden amateurlopers waren de omstandigheden goed in Rotterdam – windstil, aangename temperatuur – maar het was natuurlijk wel loodzwaar. De laatste loopster (foto linksonder) meldde zich rond half vijf aan de finish. Zij volbracht de marathon net binnen de zes uur.

Volgens de organisatie finishten ongeveer net zoveel lopers als in het jaar ervoor. Toen haalden zo’n duizend van de 16.000 lopers de finish niet.

Voor de Nederlandse toploper Khalid Choukoud liep de marathon uit op een bittere teleurstelling. De 32-jarige Hagenaar wilde een tijd onder de 2.10 lopen, maar hij hield het na 36 kilometer voor gezien. Choukoud reageerde ontgoocheld: „Ik denk dat ik geen marathons meer loop”, zei hij in een eerste reactie bij de NOS. Hij kwam vlak na de start ten val. „Het was daar veel te smal. De klap was zo groot. Ik kon mijn schouder niet meer normaal bewegen. Dan lig je er eigenlijk al uit”, zei hij.

Edwin de Vries was de snelste Nederlander. Hij finishte in een persoonlijk record: 2.17.46.