Klimaat

Natuur & Milieu stapt naar rechter om inzage luchtvaartnormen

Groene belangenclub Natuur & Milieu eist inzage in de berekeningen en modellen die ten grondslag liggen aan de nieuwe internationale CO2-normen voor de luchtvaart. De Nederlandse overheid heeft die gegevens, maar stelt dat ze die niet mag delen met parlementariërs of burgers. Natuur & Milieu spant daarom een rechtszaak aan, die dinsdag begint. Nu stelt VN-orgaan ICAO de nieuwe normen vast op basis van gegevens in een rapport van luchtvaartcommissie CAEP, dat geheim is. Natuur & Milieu vindt dat het publiek recht heeft op die informatie. Door de geheimhouding is een open debat over luchtvaartnormen immers niet mogelijk. Luchtvaart heeft veel invloed op het klimaat. Volgens een berekening van CE Delft komt in Nederland een kwart van de totale CO2-uitstoot van luchtvaart. (NRC)