Dieselschandaal

Duitse overheid werkt aan miljardenfonds voor schonere auto’s om milieuzones tegen te gaan

De Duitse overheid werkt aan een miljardenfonds waaruit het ombouwen van vervuilende dieselauto’s kan worden betaald. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van uitgelekte plannen. Alhoewel de Duitse autofabrikanten vinden dat ze geen aanpassingen aan de motor zouden hoeven te bekostigen, vindt de overheid toch dat ze 5 miljard euro aan dit fonds moeten betalen.

Dieselauto’s die te vies zijn, moeten uitgerust worden met een katalysator, is het idee. Daardoor komen er minder schadelijke stikstofoxiden uit de uitlaat. Een katalysator is veel duurder dan een softwareupdate, waarvan Volkswagen er een aantal uitbracht na het dieselschandaal. Maar updates maken te weinig uit voor de luchtkwaliteit.

De grootscheepse verbouwing aan de dieselvloot zou het invoeren van impopulaire milieuzones kunnen vorkomen. De federale Duitse rechter oordeelde onlangs dat steden oudere dieselauto’s mogen verbieden als de lucht te vies is. Veel steden doen dat ook. Na de uitspraak van de rechter daalde de verkoop van dieselauto’s scherp in Duitsland. Volgens wegautoriteit KBA was de verkoop in maart een kwart lager dan in maart 2017. (NRC)