Canada is in rouw na de dood van jonge ijshockeyers

Busongeluk Canada Een groot deel van de ploeg van dé nationale sport van Canada, ijshockey, is verongelukt. Hun bus botste met een truck.

Canada is in rouw over een ernstig verkeersongeluk. Vrijdagavond zijn 15 inzittenden van een bus met een jeugdploeg van een regionale ijshockeycompetitie omgekomen. De busramp op een afgelegen prairiekruispunt, waarbij jonge spelers van 16 tot 21 en twee bevlogen trainers van de nationale sport zijn omgekomen, wordt omschreven als een Canadese tragedie.

De nationale ijshockeywereld heeft geschokt gereageerd op het ongeval met de Humboldt Broncos, een ploeg uit de provincie Saskatchewan die op weg was naar een uitwedstrijd in het plaatsje Nipawin, op meer dan twee uur rijden. De spelersbus met 29 inzittenden kwam op een kruispunt van twee landelijke snelwegen in botsing met een vrachtwagen. Veertien mensen raakten gewond. Sommigen van hen verkeren in kritieke toestand.

Het ongeluk heeft tot veel emoties geleid in heel Canada, waar lange reizen tussen ijshockey-arena’s een ritueel vormen voor jonge spelers die hopen door te breken bij de nationale sport. De Broncos waren op weg naar hun vijfde wedstrijd van hun halve-finaleserie tegen de Nipawin Hawks. De oorzaak van de botsing wordt nog onderzocht. De chauffeur van de vrachtwagen bleef ongedeerd.

„Het hele land is in schok en rouw”, zei de Canadese premier Justin Trudeau. Zijn eigen 10-jarig zoontje speelt ijshockey. „Dit is de ergste nachtmerrie van elke ouder. Niemand zou ooit zijn kind moeten zien vertrekken naar een wedstrijd van zijn geliefde sport, om nooit meer terug te keren.”

De busramp is aangekomen als een mokerslag in Humboldt, een plattelandsgemeenschap van ongeveer zesduizend inwoners. Mensen komen samen bij de plaatselijke ijshockey-arena, waar bloemen worden gelegd. Onder de slachtoffers zijn de aanvoerder Logan Schatz (20) en coach Darcy Haugan (41). Een foto van drie spelers naast elkaar in ziekenhuisbedden, hand in hand, werd dit weekeinde veel gedeeld op sociale media.

De ijshockeywereld is ontsteld. Voor diverse wedstrijden in de Noord-Amerikaanse profcompetitie (NHL), waaronder de klassieker tussen de Toronto Maple Leafs en de Montreal Canadiens, werd zaterdagavond een minuut stilte in acht genomen. De Winnipeg Jets en Chicago Blackhawks speelden hun wedstrijd met ‘Broncos’ op hun truien, in plaats van hun eigen spelersnamen.

Voor professionele ijshockeyers herinnert het ongeval aan hun eigen begin in de veeleisende sport, met lange reizen op winterse wegen. Vanuit heel Canada stromen betuigingen van medeleven binnen. Bij een online campagne om geld in te zamelen voor nabestaanden was zondag ruim 3 miljoen dollar binnengekomen.