Busongeluk

Canada rouwt om dood van jonge ijshockeyers

Canada is in rouw om de dood van (jonge) ijshockeyers en twee begeleiders die vrijdagnacht betrokken raakten bij een busongeluk. Bij de ramp op een afgelegen prairiekruispunt kwamen spelers van 16 tot 21 en twee trainers van de Humboldt Broncos, een ploeg uit de provincie Saskatchewan, om het leven. IJshockey is de nationale sport in Canada.

Het ongeluk leidde tot emotionele reacties in Canada, waar lange reizen erbij horen voor jonge spelers die hopen door te breken naar de profs. De Broncos waren op weg naar hun vijfde wedstrijd van hun halve-finaleserie tegen de Nipawin Hawks. De oorzaak van de botsing wordt nog onderzocht.

„Het hele land is in schok en in rouw”, zei de Canadese premier Justin Trudeau in een reactie. Zijn 10-jarig zoontje speelt ijshockey. „Dit is de ergste nachtmerrie van elke ouder”, aldus Trudeau.

Voor diverse wedstrijden in de Noord-Amerikaanse profcompetitie (NHL), waaronder de Canadese klassieker tussen de Toronto Maple Leafs en de Montreal Canadiens, werd zaterdagavond een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de doden. De Winnipeg Jets en Chicago Blackhawks speelden hun wedstrijd met ‘Broncos’ op hun shirts, in plaats van hun eigen spelersnamen.