Boekhoudschandaal

‘Meubelgigant Steinhoff gebruikte jarenlang verhullende constructies voor Brits vastgoed’

De Zuid-Afrikaanse meubelverkoper Steinhoff heeft jarenlang verhullende constructies gebruikt voor zijn Britse vastgoed. Daardoor was niet duidelijk wie de werkelijke eigenaar was. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) op basis van onderzoek in de zogenoemde Panama Papers, een enorme hoeveelheid vertrouwelijke documenten afkomstig van trustkantoor Mossack Fonseca in Panama. De vennootschap op de Bahama’s, waar het vastgoed is ondergebracht, is volgens de krant een aantal jaar geleden drie keer van eigenaar gewisseld in acht dagen tijd.

Steinhoff, een meubelgigant vergelijkbaar met het Zweedse Ikea, raakte eind vorig jaar in opspraak toen bleek dat de financiële administratie niet op orde was. Steinhoff kon de resultaten over 2017 niet publiceren, en ook die over 2016 en 2015 bleken niet te kloppen. Vorige week kwam Steinhoff met een nieuwe tegenvaller: het Europese vastgoed is ruim 1 miljard minder waard dan gedacht. Het FD suggereert dat Steinhoff de werkelijke eigenaren van het vastgoed verhulde zodat niet duidelijk werd of Steinhoff het nog wel in bezit had. (NRC)