Biotechnologie

Novartis neemt voor miljarden Amerikaanse branchegenoot over

De Zwiterse farmaceut en biotechnologiebedrijf Novartis doet een miljardenovername. Voor 8,7 miljard dollar in contanten neemt het de Amerikaanse branchegenoot AveXis over. De prijs van 218 dollar per aandeel ligt 88 procent hoger dan de slotkoers van vrijdag.

Volgens Novartis is de overname „financieel aantrekkelijk” en kan potentieel leiden tot miljarden meer aan omzet. Het bedrijf ziet vooral veel potentie in de verdere ontwikkeling en het op de markt brengen van een veelbelovende gentherapie voor gebruik bij spinale musculaire atrofie (SMA), die AveNix ontwikkelt. SMA is een verzamelnaam voor spierziektes die het gevolg zijn van aantasting van zenuwcellen in het ruggenmerg. De ziekte treft vooral baby's en jonge kinderen.

De gentherapie is naar verwachting in 2019 beschikbaar op de Amerikaanse markt.

De overname kan op volledige steun rekenen van de raad van bestuur en commissarissen van beide bedrijven. Naar verwachting zal de overname nog medio 2018 afgerond worden.

Novartis (122.000 werknemers) boekte vorig jaar een omzet van ruim 49 miljard dollar. (NRC)