ABC-eilanden

Blok sluit akkoord over einde aan grensblokkade Venezuela

De grens tussen Venezuela en Aruba, Bonaire en Curaçao is weer open. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) sloot zaterdag tijdens een verrassingsbezoek aan de Venezolaanse hoofdstad Caracas een akkoord hierover.

De grens werd in januari gesloten door Venezuela, volgens president Maduro vanwege smokkel van bodemschatten naar de eilanden. Blok, die vorige week al in de Caraïben was, vloog onverwachts naar Caracas en tekende daar afspraken om strenger op contraband te gaan controleren.

Blok sprak met de twee vicepresidenten van Maduro, onder wie Tareck el Aissami. Dit kopstuk van het regime wordt verdacht van grootschalige drugssmokkel en van banden met Hezbollah. El Aissami sprak staande naast Blok van een „historisch akkoord dat een nieuwe fase in de relatie tussen de landen weergeeft”.

Vorige week werd al bekend dat Nederland de ABC-eilanden zal steunen bij het weren van migranten uit Venezuela. De diepe economische malaise in het land heeft reeds 2 tot 3 miljoen Venezolanen de grens overgejaagd, vooral naar grote buurlanden als Colombia en Brazilië, maar ook naar de Antillen. Daar worden ze, zo maakte Den Haag vorige week bekend, voorlopig niet als vluchtelingen erkend, waardoor ze gedeporteerd kunnen blijven worden. (NRC)