Aanslag verijdeld

Viertal opgepakt dat mogelijk zou toeslaan bij halve marathon Berlijn

De Duitse politie heeft zondag een mogelijke aanval met messen verijdeld bij de halve marathon van Berlijn. Volgens krant Die Welt zijn vier mannen opgepakt, onder wie een hoofdverdachte die van plan zou zijn geweest om deelnemers en toeschouwers te doden. Het viertal zou banden hebben gehad met Anis Amri, de man die in 2016 met een truck inreed op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad. Agenten hebben met opsporingshonden voor explosieven een appartement doorzocht in het westen van de stad. Dat zou ook rond de aanslag op de kerstmarkt zijn doorzocht. Bij die aanslag in 2016 kwamen twaalf mensen om het leven. Amri werd enkele dagen na zijn daad doodgeschoten in Italië. De politie zegt dat er nog onderzoek wordt gedaan maar dat de interventie waarschijnlijk „net op tijd is geweest”. (NRC)