Ajax houdt titelhoop levend na zege op Heracles (1-0)

Elders verloor FC Twente opnieuw, ditmaal van Feyenoord: 1-3. ADO en FC Utrecht speelden net als Heerenveen en Groningen gelijk.

David Neres scoort de 1-0 voor Ajax.
David Neres scoort de 1-0 voor Ajax. Foto ANP

Ajax heeft zondag de kleine kans die de ploeg nog maakt op de titel levende gehouden. De ploeg van trainer Erik ten Hag boekte thuis een minimale zege op Heracles Almelo en bracht de achterstand weer terug tot zeven punten.

Het enige doelpunt kwam op naam van aanvaller David Neres. De Braziliaan werkte in de 63ste minuut een voorzet van Hakim Ziyech tegen de touwen. De Amsterdammers hadden daarvoor al legio kansen gemist om de wedstrijd veel eerder te beslissen. Ze raakten daarbij onder meer de paal en lat. Het bleef vervolgens bij die ene treffer, al maakte spits Kasper Dolberg nog zijn rentree na vier maanden blessureleed.

Volgende week zondag kan PSV in de topper tegen Ajax kampioen worden. De Eindhovenaren vergroten bij winst het gat op de Amsterdamse ploeg tot tien punten, met dan nog drie wedstrijden te spelen.

FC Twente dieper in degradatiezorgen

FC Twente moet steeds nadrukkelijker vrezen voor degradatie. Ook zondag wist de ploeg van interim-trainer Marino Pusic thuis weer niet te winnen. Feyenoord was met 3-1 te sterk. Daardoor blijven de Tukkers op de laatste plaats in de Eredivisie staan. En doordat naaste concurrenten Sparta en Roda JC gisteren allebei wonnen, groeide het gat tussen die twee en FC Twente.

Sparta Rotterdam won gisteren met 3-2 VVV-Venlo. Roda JC was met 3-2 te sterk voor PEC Zwolle. Het verschil tussen FC Twente en Sparta is nu vier punten. Er zijn nog vier speelronden te gaan.

FC Twente begon wel vol overgave aan het duel, meldt persbureau ANP. Al na negen seconden moest arbiter Danny Makkelie geel trekken voor aanvaller Tom Boere wegens grof spel. Maar Feyenoord speelde beter in de beginfase. Jean-Paul Boëtius opende dan ook voor Feyenoord de score. FC Twente maakte vier minuten later al wel weer gelijk, via een goal van Adam Maher. Maar in de tweede helft, toen FC Twente met de moed der wanhoop op zoek ging naar de winst, was het juist Feyenoord dat er met de buit vandoor ging. Steven Berghuis zorgde voor de 2-1. Een hakbal van Nicolai Jørgensen gooide de wedstrijd in het slot: 3-1.

FC Groningen en Heerenveen spelen gelijk

FC Groningen wist zondag niet te winnen bij Heerenveen. De ploeg van coach Ernest Faber speelde met 1-1 gelijk en staat nu dertiende. De ploeg heeft nu evenveel punten als nummer veertien Willem II en nummer vijftien NAC Breda. Vier punten scheiden die drie clubs slechts van nummer zestien Roda JC. De nummer zestien is aan het eind van het seizoen veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie. Heerenveen strijdt nog om een plek in de play-offs voor Europees voetbal.

Michel Vlap zette Heerenveen in de eerste helft op voorsprong in het Friese Abe Lenstra stadion, meldt ANP. Hij schoot een door Arber Zeneli doorgekopte bal met een schuivertje laag rechts in het Groningse doel. Tom van Weert bracht de bezoekers op gelijke hoogte met een kopbal op aangeven van Mimoun Mahi. De spits van FC Groningen kreeg vervolgens kansen op een tweede treffer, maar de Derby van het Noorden bleef steken op 1-1.

ADO Den Haag en FC Utrecht delen de punten

In een spectaculaire wedstrijd pakte FC Utrecht eerder op de middag op de valreep een punt gepakt tegen ADO Den Haag. In de 94ste minuut schoot Zakaria Labyad uit een vrije trap de 3-3 binnen. Voor de uitploeg was het een vreemde wedstrijd. Vanwege rellen tussen de supportersgroepen in de nacht van zaterdag op zondag besloot de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen om geen ADO-supporters toe te laten. Het uitvak bleef daardoor leeg.

Voor ADO-verdediger Tom Beugelsdijk zorgde het lege vak voor alleen maar voor meer strijdlust. Nadat hij in de 69ste minuut uit een corner de 1-2 binnen kopte, schreeuwde hij het uit voor het vak met Utrecht-supporters. Het zorgde voor woedende reacties bij het thuispubliek.

In het begin van de wedstrijd had ADO weinig te vertellen. FC Utrecht was de bovenliggende partij en had een groot aantal kansen, al was ADO via de counter soms wel gevaarlijk. Vlak voor rust zorgde Sander van de Streek voor de verdiende voorsprong voor Utrecht.

Tien minuten na rust kwam de club uit Den Haag via een heerlijke treffer van spits Bjørn Johnsen op gelijke hoogte. Na de voorsprong door de treffer van Beugelsdijk kwam Utrecht snel weer op gelijke hoogte door een kopbal van spits Gyrano Kerk. De wedstrijd leek te eindigen in een 2-2 gelijkspel totdat ADO vlak voor tijd opnieuw via een counter wist te scoren. Elson Hooi schoot de bal hard in de bovenhoek. Veel fans van Utrecht verlieten al het stadion en misten daardoor de rake vrije trap van Labyad.