Wielrenner Michael Goolaerts overleden na hartstilstand in Parijs-Roubaix

De 23-jarige Belg viel op een kasseistrook en bleef roerloos liggen. Reanimatie mocht niet baten en hij overleed zondagavond in het ziekenhuis in het bijzijn van zijn familie.

Foto: Veranda's Willems - Crelan Pro Cycling Team

De Belgische wielrenner Michael Goolaerts is zondagavond in een ziekenhuis in Lille overleden na zijn val in de klassieker Parijs-Roubaix eerder op de dag. Dat meldt zijn ploeg Veranda’s Willems-Crelan op Twitter.

De 23-jarige Belg kreeg een hartstilstand op de kasseistrook van Viesly op 150 kilometer van de finish en viel. Hij moest worden gereanimeerd en werd vervolgens met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis en daar is hij na enkele uren om 22.40 uur in aanwezigheid van zijn familie en geliefden overleden.

Zijn ploeg zegt verder geen mededelingen te doen over de dood van de jonge renner, opdat zijn naasten de tijd hebben het verlies te verwerken.

Lees ook de column die Wilfried de Jong schreef voordat het overlijden van Goolaerts bekend werd: Een renner lag roerloos naast de kasseien

Goolaerts was in zijn juniorentijd vooral actief als baanwielrenner. In 2017 werd hij prof op de weg, bij de kleine ploeg Veranda’s Willems-Crelan Pro Cycling. Vorige week reed hij voor het eerst de Ronde van Vlaanderen en deze zondag maakte hij zijn debuut in de hem uiteindelijk fataal geworden Parijs-Roubaix.

Geschokte reacties uit de wielerwereld

Hoewel het tragische nieuws pas laat bekend werd, kwamen er direct geschokte reacties van collega-renners. Zoals van de Belg Sep Vanmarcke en Goolaerts’ Nederlandse generatiegenoot Dylan Groenewegen.

De winnaar van deze editie van Parijs-Roubaix, Peter Sagan, liet weten in gedachten bij Goolaerts te zijn en voor hem te bidden toen hij nog niet overleden was, maar al wel in kritieke toestand in het ziekenhuis lag.

Ook oud-renners als Fabian Cancellara en Alberto Contador reageerden via Twitter op het tragische nieuws. Cancellara condoleert de familie, vrienden en ploeggenoten van Goolaerts en Contador schrijft dat de jonge Belg sinds de race was afgelopen niet meer uit zijn gedachten was geweest.

Goolaerts in triest rijtje

Michael Goolaerts is niet de eerste wielrenner die overlijdt bij het uitoefenen van zijn vak. In de loop der jaren zijn er tientallen renners omgekomen door valpartijen, aanrijdingen of uitputting.

Zo werd in 2016 zijn landgenoot Antoine Demoité aangereden door een motor tijdens Gent-Wevelgem en ook hij kwam in Lille te overlijden. In 2011 overleefde de eveneens jonge Belg Wouter Weylandt een val in de Giro d’Italia niet.

De dood van Fabio Casartelli in 1995 staat bij veel wielervolgers nog steeds in het geheugen gegrift. De Italiaan viel tijdens de Tour de France in de afdaling van de Col de Portet d’Aspet en overleed op weg naar het ziekenhuis terwijl de koers nog bezig was. Het peloton hoorde pas bij de finish van zijn overlijden. De etappe van de volgende dag werd in wandeltempo verreden en het peloton liet de ploeg van Casartelli, met daarin Lance Armstrong, als eerste over de finish komen.

In een grijs verleden vond de Brit Tommy Simpson de dood op de flanken van de legendarische Mont Ventoux. Bij het monument dat na zijn dood in 1967 werd opgericht op de kale berg in het zuiden van Frankrijk worden nog vrijwel dagelijks bloemen gelegd door wielerliefhebbers.