Twee Nederlandse gewonden bij aanval Münster

Zaterdag reed een 48-jarige man in op een druk terras. Een van de Nederlandse gewonden verkeert in kritieke toestand.

Rechercheurs onderzoeken de kampeerbus waarmee een 48-jarige man zaterdag inreed op een druk terras in Münster.
Rechercheurs onderzoeken de kampeerbus waarmee een 48-jarige man zaterdag inreed op een druk terras in Münster. Foto David Young/AFP

Bij het incident in Münster zaterdag, waarbij een man met een bus inreed op een terras, zijn twee Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Telegraaf gaat het om een 55-jarige man uit Albergen en zijn vriendin.

Volgens de verklaring van het ministerie liggen beide slachtoffers in het ziekenhuis. Eén van hen zou in kritieke toestand verkeren. Er wordt geen verdere informatie gegeven over de identiteit van de Nederlanders, wel staat het ministerie “in nauw contact met de familie van de slachtoffers.” Eerder meldden autoriteiten dat er één Nederlands slachtoffer bekend was, een vrouw die met lichte verwondingen naar het ziekenhuis was gebracht.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Bij de aanslag in #Münster zijn gisteren twee Nederlanders gewond geraakt. Beiden liggen in het ziekenhuis. Van één van hen is de situatie nog kritiek. We staan in nauw contact met de familie van de slachtoffers.

Motief van dader nog onbekend

In Münster reed een 48-jarige man zaterdag met een kampeerbusje in op het publiek van een druk terras. Daarbij kwamen twee mensen om, meer dan twintig mensen raakten gewond. De dader schoot later zichzelf dood.

Tijdens een persconferentie zondagmiddag is bekendgemaakt dat de man alleen handelde. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, zei over de dader: “Er zijn veel aanwijzingen dat de persoon over wie het gaat, kampte met psychische problemen. Dat moet zorgvuldig worden onderzocht”. Duitse media schreven zaterdag al dat de man psychische problemen had en meerdere zelfmoordpogingen had gedaan.

Zondagmiddag meldde de Süddeutsche Zeitung dat de dader een brief naar enkele vrienden had gestuurd waarin hij de redenen voor zijn daad uit de doeken zou hebben gedaan. Onderzoekers zouden er daarom van uitgaan dat het niet om een politieke daad gaat. De man handelde volgens de politie alleen. Er zijn geen aanwijzingen dat de man banden had met extremistische groeperingen en het zou niet gaan om een terroristische of politiek gemotiveerde actie.

Bekende van de politie

De dader was een bekende van de politie, liet de openbaar aanklager van Noordrijn-Westfalen tijdens de persconferentie weten. In 2015 en 2016 werd hij in verband gebracht met fraude, vernielingen, en bedreigingen. Al die eerdere aanklachten werden ingetrokken.

In het kampeerbusje hebben agenten het vuurwapen gevonden waarmee de dader zichzelf doodschoot, een nepwapen en vuurwerk. Ook vier appartementen van de man, in Oost-Duitsland en Münster, zijn doorzocht. De Duitse politie heeft zondagochtend vroeg de camper weggehaald bij het terras.