‘Tientallen doden bij chemische aanval Douma’

De Amerikaanse president Trump houdt Rusland en Iran verantwoordelijk: “zij zullen een hoge prijs betalen”.

Bij de chemische aanval op Douma zou chloorgas en een ander sterk gas zijn ingezet.
Bij de chemische aanval op Douma zou chloorgas en een ander sterk gas zijn ingezet. Foto AP/ beeld uit video hulporganisatie Witte Helmen

Bij bombardementen op de belegerde Syrische stad Douma zijn zaterdag chemische wapens gebruikt. Dat meldt de in Parijs gevestigde Unie van Syrische Medische Hulporganisaties (UOSSM). Bij de aanval zouden zeker 49 mensen zijn omgekomen en raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond.

De Syrische hulporganisatie Witte Helmen spreekt van zeker zeventig doden. Volgens de reddingswerkers is er chloorgas en een ander sterker gas gebruikt, meldt Al Jazeera. Chloorgas valt niet onder de lijst van verboden chemische wapens. Het gas inzetten als wapen, is wel verboden.

Twitter avatar UOSSM_Suisse UOSSM Suisse Reports from #Douma in #EastGhouta confirms the use of #ChemicalWeapons caused #death to tens with hundreds suffering of it.
Civilians who escaped to basement shelters are dying silently as the International Community is.

Syrische activisten hebben via social media beelden verspreid van de chemische aanval. Op een van de foto’s is een familie te zien met vijf jonge kinderen die zijn omgekomen. Op de mond, neus en ogen van een vrouw is een witte substantie zichtbaar. Deze beelden zijn nog niet geverifieerd. Volgens activisten heeft het regime van president Assad de voorstad van Damascus gebombardeerd met vatenbommen. Het regime van president Assad en bondgenoot Rusland ontkennen dat er een chemische aanval heeft plaatsgevonden. Het zou ‘fake news’ zijn gefabriceerd door rebellen.

Aanval één jaar na Amerikaanse bombardementen op Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanval in felle bewoordingen veroordeeld. Via Twitter spreekt hij van een “dwaze chemische aanval in Syrië”. Trump wijst naar Rusland en Iran als verantwoordelijken voor de aanval. Zij zullen hiervoor “een grote prijs betalen”, aldus de Amerikaanse president op Twitter. De Syrische president Assad noemt hij “een beest” dat al “geschiedenis zou zijn” als president Obama in zijn ogen daadkrachtiger had ingegrepen

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Many dead, including women and children, in mindless CHEMICAL attack in Syria. Area of atrocity is in lockdown and encircled by Syrian Army, making it completely inaccessible to outside world. President Putin, Russia and Iran are responsible for backing Animal Assad. Big price…
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….to pay. Open area immediately for medical help and verification. Another humanitarian disaster for no reason whatsoever. SICK!

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook via een verklaring gereageerd op de chemische aanval:

“Deze berichten zijn, als ze worden bevestigd, huiveringwekkend en eisen een onmiddellijke reactie van de internationale gemeenschap.”

De Verenigde Staten roepen Rusland op om de steun in te trekken voor het regime van president Assad en een einde te maken aan de “barbaarse aanvallen” op Syrische burgers. Ook Paus Franciscus heeft met afschuw gereageerd op de chemische aanval. Tijdens de zondagsmis op het Sint-Pietersplein zei hij:

“Er bestaat niet zoiets als een goede oorlog of een slechte oorlog. Maar niets, echt helemaal niets kan het gebruik van dergelijke instrumenten rechtvaardigen die weerloze mensen vernietigen.”

Precies een jaar geleden besloot de Amerikaanse president Donald Trump om Syrië te bombarderen vanwege een chemische aanval op het dorp Khan Shaykhun in de provincie Idlib. Daarbij kwamen zeker 58 mensen om het leven.

Volgens Syrië-expert Charles Lister, verbonden aan het Middle East Institute in Washington, test het Syrische regime met deze aanval hoe ver het kan gaan voordat het Westen ingrijpt.

Twitter avatar Charles_Lister Charles Lister #pt: Make no mistake, in addition to being yet another act of sheer brutality, this was undoubtedly intended - in part - as a test of Western resolve in #Syria. It also comes *exactly* 1yr after the U.S cruise missile strike on Shayrat airbase - post-Khan Sheikhoun Sarin attack.

Zondagavond veroordeelde ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken de aanvallen op Douma van de laatste 24 uur. Hij wil dat de VN-Veiligheidsraad snel bijeenkomt om de situatie te bestuderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran stelde echter dat de berichten over de aanvallen met chemische wapens niet op feiten gebaseerd zijn, en dat ze slechts dienen als “een excuus” voor de Verenigde Staten en andere Westerse landen om militaire acties te ondernemen rond Damascus.

De VN-Veiligheidsraad komt begin volgende week in spoedzitting bijeen, hoogstwaarschijnlijk al op maandag. Onder meer Nederland steunde een verzoek van de VS om de aanval met chemische wapens te bespreken.

Onderhandelingen regime en rebellengroep Douma

De bombardementen van het Syrische leger volgden op beschietingen van de rebellengroepering Jaish al-Islam op hoofdstad Damascus. Deze salafistische groepering schoot eerder op zaterdag meerdere raketten af waarbij zeker zes mensen om het leven kwamen en vijfendertig mensen gewond raakten, aldus het Syrische staatspersbureau SANA.

SANA meldt zondag dat de “terroristen” van Jaish al-Islam hebben gevraagd om onderhandelingen met het Syrische regime. Dit zou later vandaag plaatsvinden.

Lees hier een profiel over de politiek leider van Jaish al-Islam: Mohammed Alloush trekt op afstand aan de touwtjes in Oost-Ghouta

In de afgelopen dagen hebben leiders van Jaish al-Islam onderhandeld met Rusland over een mogelijke aftocht. Een paar honderd strijders hebben zich overgegeven en zijn met familieleden vertrokken uit Douma naar de Noord-Syrische stad Jarabulus. Douma is de enige stad in Oost-Ghouta die nog in handen is van de Syrische oppositie. De andere rebellengroepen in dit buitengebied van Damascus hebben zich na hevige bombardementen overgegeven en zijn geëvacueerd naar de rebellenprovincie Idlib.

Lees ook: ‘Ze gaan net zolang bombarderen tot mensen het opgeven’

In de afgelopen maanden zijn bij het offensief om Oost-Ghouta zeker vijftienhonderd burgers om het leven gekomen. De verovering van dit rebellenbolwerk is zeer belangrijk voor het Syrische regime. Douma en de andere delen van Oost-Ghouta waren een van de eerste gebieden die na de opstanden in 2011 in handen kwamen van de oppositie.

Al eerder chemische aanval op Oost-Ghouta

Het is niet voor het eerst dat er een gifgasaanval wordt uitgevoerd op gebieden in Oost-Ghouta. Op 21 augustus 2013 vond in dit belangrijke oppositiegebied de eerste chemische aanval plaats van het Syrische regime op haar eigen burgers. De troepen van Assad gebruikte het zenuwgas sarin dat zorgt voor verlamming van de zenuwen. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel mensen omkwamen bij deze grootschalige aanval; het aantal doden wordt geschat op driehonderd tot zeventienhonderd.

Voor toenmalig Amerikaans president Barack Obama had Syrië met deze chemische aanval de zogenoemde ‘rode lijn’ overschreden. Het militaire ingrijpen van de VS werd voorkomen door een deal met Rusland over de ontmanteling en vernietiging van het chemische wapenarsenaal van Syrië.

Lees ook: Weer een chemische aanval in Syrië. Wat nu?

Ook na de ontmanteling van de chemische wapens zijn er nog meerdere gifgasaanvallen uitgevoerd in Syrië.