Peter Sagan wint Parijs-Roubaix

De Slowaak versloeg Silvan Dillier, die was overgebleven na een vroege vlucht, in de sprint. Niki Terpstra werd derde.

Sagan op de wielerbaan van Roubaix.
Sagan op de wielerbaan van Roubaix. Foto Jeff Pachoud/AFP

De Slowaak Peter Sagan is zondag winnaar geworden van Parijs-Roubaix. De renner van Bora-Hansgrohe ging op ruim 50 kilometer van de meet solo op weg naar de vroege vluchters. Op het Velodrome in Roubaix versloeg hij de laatst overgebleven vroege aanvaller, Zwitser Silvan Dillier, in de sprint. Niki Terpstra, vorige week nog winnaar van de Ronde van Vlaanderen, werd derde.

De 116de editie van Parijs-Roubaix zal niet de boeken ingaan als de meest spectaculaire. De koers kende een traditioneel verloop met een groep vroege vluchters die lange tijd voorop mochten blijven maar geleidelijk aan uitdunde op de kasseien.

Na de eerste scherprechter, het Bos van Wallers, probeerde Philippe Gilbert het met een aanval. Hij kwam echter niet weg, ploeggenoot Zdenek Stybar evenmin. Op ruim 50 kilometer van de meet was het Sagan die met een solo naar de koplopers reed. Het uitgedunde peloton reageerde niet op de aanval en liet Slowaak en zijn medevluchters begaan. Al snel had hij zo’n 45 seconden voorsprong.

Twitter avatar sporza sporza 4 Belgen in de top 10, maar geen van hen op het podium. https://t.co/paJrakXzvP

Achterin keek men vooral naar Quick-Step, de ploeg van Terpstra die het voorjaar domineert. Van een georganiseerde jacht op de koplopers was echter nauwelijks sprake, waardoor Sagan seconde voor seconde uitliep. Op Carrefour de l’Arbe, een van de zwaarste kasseistroken, probeerde de Slowaak Dillier nog te lossen maar de Zwitser bleef taai aanklampen. Uiteindelijk versloeg Sagan hem relatief gemakkelijk op de wielerbaan in de sprint.

Terpstra sleurde nog wel aan de groep achtervolgers, maar dichterbij kwam de Nederlander niet. Net voor het velodrome reed hij weg uit de groep en stelde de derde plek, op iets minder dan een minuut van Sagan, veilig. “Het was niet goed dat we de demarrage van Sagan mistten, maar misschien was het podium wel het hoogst haalbare”, zei een enigszins teleurgestelde Terpstra tegenover het Vlaamse Sporza.

Hartstilstand

Traditioneel werd Parijs-Roubaix ook gekenmerkt door een fors aantal valpartijen en lekke banden. Daar kwam nog eens een veel ernstiger incident bovenop: wielrenner Michael Goolaerts (23) viel en kreeg daarna een hartaanval. De Belg is ter plekke gereanimeerd en daarna naar het ziekenhuis gebracht. De organisatie bevestigde rond zeven uur in de avond dat Goolaerts in levensgevaar verkeert.