Orbán grote winnaar Hongaarse parlementsverkiezingen

De Fidesz-partij van premier Viktor Orbán behaalt 133 van de 199 zetels in het parlement, blijkt na het tellen van vrijwel alle stemmen.

Premier Orbán bracht eerder op de dag samen met zijn vrouw zijn stem uit in Boedapest.
Premier Orbán bracht eerder op de dag samen met zijn vrouw zijn stem uit in Boedapest. Foto Bernadett Szabo/Reuters

De Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zondag de nationale parlementsverkiezingen gewonnen. De partij kreeg bijna de helft van alle stemmen en via het ingewikkelde kiesstelsel betekent dat 133 van de 199 zetels. Bijna alle stemmen zijn inmiddels geteld.

Orbán sprak zijn aanhang rond middernacht enthousiast toe: “We hebben gewonnen. Hongarije heeft een grote zege geboekt.”

Door zijn ruime overwinning kan Orbán beginnen aan zijn vierde termijn als premier.

De rechts-nationalistische partij Jobbik kreeg zo’n 20 procent van de stemmen en behaalt daarmee 26 zetels en de Socialistische Partij heeft 20 zetels bemachtigd. De leiders van beide partijen waren daar absoluut niet tevreden mee en stapten vrijwel direct na het bekend worden van de verkiezingsuitslag op.

Lees ook de reportage van correspondent Roeland Termote die de verkiezingsavond volgde met de linkse oppositie: Orbán wint verpletterend en nu? Verhuizen naar het buitenland misschien?

De zetels in het Hongaarse parlement worden verdeeld via een ingewikkeld systeem waarbij kiezers twee stemmen uitbrengen: één op een kandidaat uit de regio, en één op een partij. Via die eerste weg worden 106 zetels verdeeld, en via de tweede 93 zetels.

Felicitaties Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft Orbán direct al gefeliciteerd met zijn overwinning: “Gefeliciteerd Viktor Orbán met dit uitstekende resultaat. Een welverdiende overwinning!”, schreef hij op Twitter:

Het opkomstpercentage lag zondag fors hoger dan bij de drie voorgaande parlementsverkiezingen in Hongarije. Volgens analisten zijn oppositiepartijen erin geslaagd een grote groep aanhangers te mobiliseren. Na sluiting van de stembussen stonden bij veel stembureaus nog lange rijen met kiezers, zo meldt persbureau AP.

Orbán: nationaal-conservatieve leider

De 54-jarige nationaal-conservatieve leider Orbán is sinds 2010 aan de macht. Zijn Fidesz-partij heeft sindsdien vergaande hervormingen doorgevoerd, onder meer binnen de rechtspraak en ten aanzien van de media. Critici wijzen op de uitholling van de democratie die hierdoor zou plaatsvinden.

Orbán presenteert zichzelf graag als hoeder van de christelijke cultuur in Hongarije, tegenover de - in zijn ogen - “vergaande islamisering van Europa”. Hij verzet zich, samen met enkele omringende landen, fel tegen het migratiebeleid van de Europese Unie (EU). De Fidesz-campagne draaide dan ook volledig om deze thema’s.

Lees ook dit profiel van Viktor Orbán: een vechter die nooit zal stoppen

Orbán richtte zich in de verkiezingsstrijd vooral tegen wat hij de “Soros-clan” heeft genoemd, naar de in Boedapest geboren Amerikaanse filantroop-miljardair George Soros. Volgens Orbán vormt Soros de belangrijkste spil in een „alliantie tegen het Europese volk” met daarin onder meer de voltallige Hongaarse oppositie, mensenrechtenorganisaties, regeringskritische media en Europese ambtenaren. Die zouden Hongarije en Europa willen overspoelen met migranten.

Tegenstanders van Orbán laken zijn autoritaire koers en stellen dat hij met zijn nationalistische opvattingen xenofobie onder de bevolking aanjaagt.