PSV zeker van landstitel, Sparta, Roda JC en NAC pakken punten

PSV-AZ, Roda JC-PEC en Sparta-VVV eindigden met 3-2. NAC Breda versloeg Vitesse met 1-0.

Spelers van PSV vieren de overwinning op AZ.
Spelers van PSV vieren de overwinning op AZ. Foto Olaf Kraak/ANP

Robert Mühren heeft Sparta Rotterdam in de strijd tegen degradatie een kostbare overwinning bezorgd. Dankzij twee doelpunten van Mühren draaide Sparta in de slotfase van de wedstrijd tegen VVV-Venlo een achterstand van 2-1 om in een zege: 3-2. De ploeg van trainer Dick Advocaat heeft nu vier punten meer dan hekkensluiter FC Twente, dat zondag Feyenoord ontvangt.

Twee concurrenten in de degradatiestrijd, NAC en Roda JC, hebben zaterdagavond eveneens hun wedstrijd gewonnen en dus moest Sparta punten pakken om aan te haken. Sparta raakte in de eerste vijf minuten paal en lat en stuitte twee keer op VVV-keeper Lars Unnerstall. De ploeg van Advocaat kwam in de negentiende minuut alsnog op voorsprong via Soufyan Ahannach, maar zakte daarna weg.

Doelman Jannik Huth stopte in de 41ste minuut een strafschop van Clint Leemans, maar liet twee minuten later een afstandsschot van dezelfde Leemans door zijn vingers glippen (1-1). Kort na rust schoot Leemans uit een vrije trap, die in de muur van richting werd veranderd, de 1-2 achter Huth.

VVV kreeg grote kansen om de wedstrijd te beslissen. Huth hield onder anderen Ralf Seuntjens en Romeo Castelen van scoren af. In de slotfase sloeg Sparta alsnog twee keer toe via Mühren.

Roda JC loopt uit op FC Twente

Roda JC heeft in de strijd tegen degradatie een belangrijke belangrijke overwinning geboekt op PEC Zwolle: 3-2. De winst voor de thuisploeg leek na zeven minuten spelen al binnen. Op dat moment stonden de Limburgers al met 2-0 voor door doelpunten van de Kosovaar Donis Avdijaj en Feyenoord-huurling Simon Gustafson.

Roda had geen geluk toen na twintig minuten de derde treffer werd afgekeurd. Avdijaj zou buitenspel hebben gestaan. Snel daarna bracht PEC de spanning terug in de wedstrijd, toen Younes Namli met een mooi schot de 2-1 binnenschoot.

De Limburgers probeerden in de tweede helft de voorsprong te verdedigen, maar leken tegen puntverlies aan te lopen toen Queensy Menig vijf minuten voor tijd de gelijkmaker binnen tikte. Mikhail Rosheuvel werd echter de held van de avond toen hij in de 88ste minuut de winnende treffer binnenschoot.

Door de overwinning loopt de voorsprong van Roda JC op FC Twente op tot zes punten. De ploeg uit Enschede speelt zondag thuis tegen Feyenoord.

PSV heeft landstitel vrijwel in the pocket

PSV heeft zijn 24e landstitel bijna binnen. De spanning in de strijd om het kampioenschap in de eredivisie leek zaterdag terug te keren; AZ leidde na 73 minuten nog met 2-0, maar PSV won door een sterke fase alsnog: 2-3.

Gastón Pereiro nam de plaats in van de geschorste Steven Bergwijn en gaf PSV in de 74e minuut met de aansluitingstreffer weer hoop. AZ was na rust door twee treffers van Wout Weghorst op 2-0 gekomen. Twee minuten na de treffer van Pereiro strafte Hirving Lozano een fout van doelman Marco Bizot hard af: 2-2. Scheidsrechter Kevin Blom legde de bal in de 79e minuut op de stip en aanvoerder Marco van Ginkel schoot de penalty binnen.

De voorsprong van het team van trainer Phillip Cocu op Ajax is daardoor nu tien punten. Ook als Ajax zondag tegen Heracles wint, is PSV volgende week zondag al zeker van de titel. De supporters vierden na de wedstrijd dan ook al volop feest:

Twitter avatar PSV PSV 🎶 SINGING FRITSJE PHILIPS! 🎶 #AZPSV https://t.co/PBTvLE0JrY

Voor AZ kwam de klap na de ruime voorsprong hard aan. De Alkmaarders krijgen dit seizoen veel lof voor het spel, maar ze worden ook vaak herinnerd aan het feit dat het in belangrijke wedstrijden steeds mis gaat. Tegen PSV lukte het AZ opnieuw niet door te drukken, waardoor de tweede plaats uit het zicht is verdwenen en alles nu kan worden gericht op de bekerfinale tegen Feyenoord over twee weken.

Ron Vlaar kreeg op het laatst nog rood:

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports ⚽️ | Tot overmaat van ramp voor AZ krijgt Ron Vlaar een rode kaart voor een overtreding op de doorgebroken Lozano. #azpsv
https://t.co/W53qjBko8J https://t.co/RIB3mxBbjl

NAC verslaat Vitesse in eigen huis

NAC Breda heeft in de eredivisie drie kostbare punten gepakt. De Brabantse ploeg versloeg in eigen huis Vitesse met 1-0. De Spaanse verdediger Angelino, die dit seizoen in de eredivisie nog geen speelminuut miste, trof in de 35e minuut doel met een vrije trap die via de muur in het Arnhemse doel belandde (1-0).

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports ⚽️ | NAC komt in de 35ste minuut op 1-0 door een van richting veranderde vrije trap van Angeliño. #nacvit
https://t.co/W53qjBko8J https://t.co/ac6e8IjxSb

De krappe zege viel voor NAC, dat in de voorgaande twee duels verloor van Roda JC (0-1) en PSV (1-5), te klein uit. De thuisclub had een flink overwicht, maar liet legio kansen onbenut. De achtste competitiezege bracht de Bredase club niettemin voorlopig naar de veertiende plek.

Vitesse, met Alexander Büttner weer eens in het basisteam, dwong vrijwel niets af. De Arnhemse club wist in de afgelopen zeven eredivisieduels slechts één keer te winnen. De ploeg van de scheidende trainer Henk Fraser heeft in de laatste drie competitiewedstrijden niet meer gescoord. Ook tegen NAC Breda wilde het niet lukken. Vitesse speelt volgend weekeinde thuis tegen degradatiekandidaat Sparta, de nieuwe club van Fraser.
(ANP)