Max Verstappen crasht tijdens kwalificatie in Bahrein

Verstappen raakte van de baan af en botste tegen de muur van het circuit. Sebastian Vettel nam pole position.

De auto van Verstappen nadat hij tegen de muur is gebotst.
De auto van Verstappen nadat hij tegen de muur is gebotst. Foto Hamad I Mohammed/Reuters

Max Verstappen is tijdens het eerste deel van de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein gecrasht en start daardoor morgen als vijftiende. De coureur was bezig met een snelle ronde toen hij de controle over zijn wagen verloor.

De Red Bull van Verstappen raakte van de baan en kwam in botsing met een muur langs het circuit. Daarbij raakte de voorkant van de auto beschadigd. Verstappen kon ongedeerd uit zijn wagen stappen na het ongeluk. Volgens Verstappen zat er een softwarefout in de auto.

“We hebben zojuist de data bestudeerd en daarop is te zien dat ik opeens 150 pk meer had. Dat is raar, want de bocht is niet voluit. Je gaat voorzichtig op het gas en ineens kreeg ik 150 pk extra, wat ik absoluut niet aan zag komen. Dit zorgde ervoor dat de achterbanden door sloegen en ik de baan af spinde. Erg jammer, want er was kans op een plek in de top drie.”

Lees ook: Wat zegt de eerste GP over dit seizoen?

Vettel neemt pole position

Viervoudig Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel nam pole position voor de strijd zondag, net voor Ferrari-teamgenoot Kimi Raikkonen. Het is zijn 51ste pole position. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton kwalificeerde zich als vierde voor Mercedes, net achter teamgenoot Valtteri Bottas. Hamilton zal zondag echter als negende starten wegens een eerder gekregen penalty.

Tijdens de vrije training eerder op de dag op het circuit van Sakhir reed Verstappen nog de tweede tijd en was toen alleen langzamer dan Kimi Räikkönen, met wie hij bijna in botsing kwam. De Fin was in zijn Ferrari ook al de snelste in de tweede vrije training. Daniel Ricciardo, de ploeggenoot van Verstappen bij Red Bull, liet de derde tijd noteren. Hij bleef Lewis Hamilton (vierde), Sebastian Vettel (vijfde) en Valtteri Bottas (zesde) voor.

(ANP)