Recensie

Recensie

‘Lady Bird’: oprecht portret van een tiener

Foto Tom Sebus

De coming-of-age-film Lady Bird is een vogelvlucht door het leven van de 17-jarige tiener Christine McPherson, die zichzelf Lady Bird heeft genoemd. Ze verlangt naar een groots en meeslepend leven. Dat is een bekend thema, maar er zijn maar weinig makers die dat weer zo nieuw kunnen maken als debuterend regisseur Greta Gerwig. Wat Lady Bird onderscheidt van vergelijkbare portretten is de liefdevolle wijsheid, met een hoofdrol voor het verbale steekspel tussen Lady Bird en haar moeder. Die is het onvermijdelijke doelwit van Lady Birds nukken. Er kwam kritiek, onder meer dat de film te wit zou zijn. Maar dat doet niets af aan de emotionele oprechtheid ervan.

Film: tragikomedie
Lady Bird. Regie: Greta Gerwig. In: 32 bioscopen.

●●●●