Jazzpianist

Cecil Taylor (89) overleden

Foto ANP

De Amerikaanse jazzpianist, Cecil Taylor, hier te zien tijdens North Sea Jazz in ’76, was een toonaangevend musicus in de freejazzbeweging. Hij overleed donderdag in New York. Hoewel Duke Ellington een van zijn grootste inspiratoren was, ontwikkelde Taylor zich tot een van de meest vooruitstrevende jazzpianisten met een karakteristieke, ritmische speelstijl. Zijn werk bleef door de jaren altijd overrompelend door zijn eigenzinnigheid, het was progressief en vindingrijk. In percussieve marathonsolo’s kon Taylor elk bekend melodisch gegeven met nadruk uit de weg gaan. Opvallend was de ‘totale verovering’ van zijn instrument. Taylor speelde met zijn vingers, vuisten, vlakke handen en armen. Dat kon soms een urenlange, wilde extatische zoektocht over het klavier worden. (NRC)