Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Is de houtkachel de nieuwe Zwarte Piet? Op woensdagmiddag zetten we het opinie-artikel ‘Verbied vuurkorf en open haard’ van Ubel Zuiderveld online en op donderdagochtend (het had toen ook in de krant gestaan) deed de brievenstagiair een voorspelling: „Die discussie over de houtstook gaat groot worden in de inbox.” De volgende ochtend zaten er al elf reacties bij de post. En de vonken spatten er van af. „Onze identiteit als gezellige Nederlander is niet meer”, concludeert Henk Hoogeveen. Hij heeft dan net opgesomd wat ons verder is afgepakt: „Alcohol is slecht voor je, (...) de auto is vervuilend, de scooter kan niet meer, negerzoenen, Zwarte Piet, en ga zo maar door.” Hans de Jong heeft het over „stemmingmakerij” en „azijnpissers” en Monique Swagemakers klaagt over het „verontwaardigde toontje”. Daartegenover staat dan het verhaal van een longpatiënt uit een dorp in de Betuwe, de man van brievenschrijver A.J.M. van Iersel. Sinds in de boerderij achter hen „bewoners uit Utrecht zijn gekomen” hebben ze in hun slaapkamer last van rook. En het seizoen van buiten vuurtjestoken moet nog beginnen. (Zie ook het Twistgesprek hiernaast.)

In de brievenbus van opinie zat ook een brief over een onderwerp dat een half jaar geleden erg actueel was: wildplassende vrouwen. Lucas Bouwman heeft zijn anekdote blijkbaar opgehouden tot de recensie van het boek Hoognodig! Plassen in de Kunst, afgelopen week in NRC . In zijn brief beschrijft hij de Staphorster boerinnen die, in de jaren vijftig van de vorige eeuw, Zwolle bezochten tijdens de veemarkt. „Hun wijde rokken kwamen tot bijna op de grond en voor hun stofwisseling hadden zij geen toiletten nodig, maar hurkten in parken of groenstroken langs de grachten neer.” Bouwman keek dan met leeftijdgenoten nieuwsgierig toe of „we een vochtstroompje van onder de rokrand weg zagen kabbelen”. „Ons was verteld dat de vrouwen geen ondergoed droegen.” Ook het wildplasseizoen gaat weer beginnen.