Fossiel

Creatief met mosdiertjes

Foto Emanuela Di Martino

In Amerika zijn twee zussen sinds 2005 bezig met een kunstproject: ‘Crochet Coral Reef’. Met bonte haakwerkjes bouwen ze koraalriffen die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Hun doel? Mensen laten zien hoe kwetsbaar koraalriffen zijn. Deze foto lijkt ook een gehaakte bedsprei of een gekantklost tafelkleed. Maar dit is juist een beeld van écht onderwaterleven, gemaakt met een scanning elektronenmicrosoop. Het is een drie miljoen jaar oud fossiel uit de Cariben. Geen koraal, wel iets wat erop lijkt: een mosdiertje. Een ongewervelde die kolonies vormt en koraalachtige structuren maakt.

Engelse biologen vergeleken deze Caribische mosdiertjes met die uit de ‘Koraaldriehoek’ in Zuidoost-Azië en zagen dat de huidige diversiteit in mosdiertjes minder dan 5 miljoen jaar geleden ontstond – recenter dan gedacht (Science Advances, 4 april).

De grote zwarte gaten op de foto hebben een diameter van nog geen 0,2 millimeter – kleiner dan een zoutkorrel.