3 doden nadat auto terras Münster oprijdt - ‘dader verwarde man’

Volgens Duitse media zijn er zeker drie doden en dertig gewonden gevallen. De man zou verward zijn geweest.

Politieauto's verzamelen zich nadat in het oude centrum van Münster een busje op een terras is ingereden.
Politieauto's verzamelen zich nadat in het oude centrum van Münster een busje op een terras is ingereden. Foto DPA/AP

Inwoners van Münster, een Duitse universiteitsstad met zo’n 300.00 inwoners, zijn geschokt. Zestig kilometer over de grens bij Enschede zijn zaterdag ten minste drie doden en naar schatting dertig gewonden gevallen toen een busje inreed op een terras. Onder die gewonden is ook een Nederlandse vrouw, zo bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan NRC. Ze is opgenomen in het ziekenhuis in Münster.

In de straat die uitkomt op het plein met dat terras staat professor Niko Strobach te kijken. Dit is de route die hij elke werkdag aflegt naar zijn werk op de universiteit. Nu is de weg versperd. Er hangt een afzetlint, er staan politieagenten en een heleboel journalisten. In de verte zijn ambulances en politieauto’s te zien. In de lucht hangt een helikopter. De verkeerslichten springen op groen, oranje en rood, terwijl er geen verkeer meer rijdt.

Strobach is geschokt. Hij vindt het vreselijk wat er is gebeurd. Iedereen was vrolijk vandaag, het was zulk mooi weer. “Waarom in Münster? Waarom vandaag?”

De dader betreft een 48-jarige man met psychische problemen, melden Duitse media zoals de Süddeutsche Zeitung. Volgens de krant gaan de autoriteiten vooralsnog niet uit van een terroristische daad. Ook volgens de Duitse omroep WDR was bekend dat de man verward was:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Duitse media over aanslag Münster: geen aanwijzingen voor terroristische achtergrond, dader Duitser, wiens psychisch gedrag al eerder opviel, geboren in 1969 - 4 doden incl dader, 30/40 gewonden https://t.co/sHHUplSulX

Dader bracht zichzelf om het leven

De man reed zaterdagmiddag rond half vier op een terras in van een bekend restaurant in de Duitse stad, waardoor twee doden vielen. De bestuurder van de bus bracht zichzelf volgens Duitse media om het leven na zijn daad. De politiewoordvoerder ter plaatste bevestigt dat drie mensen zijn overleden en dat naar schatting 30 mensen gewond zijn geraakt. De politie heeft ook bevestigd dat de dader zichzelf om het leven heeft gebracht. Het motief is nog onduidelijk en de politie wil niet bevestigen dat de dader psychische problemen zou hebben. De politie roept op Twitter juist op geen geruchten te verspreiden.

Rond half vier hoorde Strobach sirenes. Hij woont vlakbij het terras van de Grosser en de Kleiner Kiepenkerl, de cafés waar het terras bij hoort. “Ik had meteen het gevoel: hier is echt iets niet in orde.” Via Twitter vernam hij al snel het nieuws. Of het nu gaat om een terrorist of om iemand met psychische problemen, het is allebei verschrikkelijk, vindt de professor.

De winkels gingen meteen dicht, vertelt een omwonende. Een demonstratie van Koerden, die zich bij het station hadden verzameld, kon niet doorgaan. Iewgenij Arefiev, inwoner van Münster, was daarbij. Buitenlandse vrienden uit Rusland en Denemarken informeerden meteen bij hem of hij in orde was. “Het was ook daar in het nieuws”, vertelt hij. Het vermoeden dat de aanslag iets met de demonstratie te maken zou hebben, werd meteen door de politie tegengesproken, zegt Arefiev.

Politie roept mensen op weg te blijven uit centrum

De politie van de stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen riep inwoners na het gebeuren op de binnenstad te verlaten en uit het centrum te blijven zodat hulpverleners de locatie waar de gewonden zijn, kunnen bereiken.

In het centrum van Münster gaat de telefoon van professor Strobach. Zijn echtgenote belt. Ze is ongerust. Ze wil weten waar hij blijft. “Ik kom meteen naar huis.” De oproep van de politie om uit het centrum weg te blijven wordt niet door iedereen opgevolgd. Her en der zitten toch mensen in cafés en op het terras.

De dodelijke slachtoffers zijn een 51-jarige vrouw uit Nedersaksen en een 65-jarige man uit Noordrijn-Westfalen. De Duitse minister van Justitie en een woordvoerder van de Duitse regering lieten op Twitter weten mee te leven met de slachtoffers en nabestaanden:

Twitter avatar UlrikeDemmer Ulrike Demmer Furchtbare Nachrichten aus #Münster. Die @Polizei_nrw_ms hält Sie auf dem Laufenden. Unsere Gedanken sind bei den Opfern und ihren Angehörigen. #Kiepenkerl
Twitter avatar katarinabarley Katarina Barley Schreckliche Nachrichten aus #Münster. Unsere Gedanken sind bei den Opfern und ihren Angehörigen. Danke an alle Rettungskräfte vor Ort. Müssen alles tun, um Hintergründe der Tat aufzuklären. #Kiepenkerl

De Nederlandse politie verscherpte naar aanleiding van de gebeurtenissen het toezicht bij de Duitse grens. Ook werd met hulp van de Landelijke Eenheid extra gecontroleerd langs de A35 richting Enschede en de A1 naar Hengelo. De extra controles werden zaterdagavond rond half tien weer gestopt.

De gebeurtenis doet denken aan de aanslag in Berlijn eind 2016. Anis Amri reed toen op de kerstmarkt aan de Kurfürstendamm, in het westen van de stad, in op het winkelende publiek. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Amri vluchtte en werd later tijdens een klopjacht doodgeschoten.