Bus Canadees ijshockeyteam botst op vrachtwagen: 15 doden

In de bus zaten leden van de Humboldt Broncos, een team dat uitkomt in de Saskatchewan Junior Hockey League, voor spelers tot en met 20 jaar.

Foto via Max Pixel

Bij een botsing tussen de bus van een Canadees junior ijshockeyteam en een vrachtwagen zijn vrijdag zeker vijftien doden en dertien gewonden gevallen. Dat heeft de Canadese politie zaterdag bevestigd, schrijven Canadese media. In de bus zaten leden van de Humboldt Broncos, een team dat uitkomt in de Saskatchewan Junior Hockey League, voor spelers tot en met 20 jaar.

Volgens de politie zaten 28 mensen in de bus, inclusief de chauffeur. Drie van de gewonden verkeren in kritieke toestand. Alle doden en gewonden vielen in de bus.

De Humboldt Broncos waren onderweg naar een wedstrijd tegen de Nipawin Hawks in Nipawin in de Midden-Canadese provincie Saskatchewan. Volgens een verklaring van de Canadese politie botsten de voertuigen vrijdag rond vijf uur ‘s middags op elkaar, op zo’n 30 kilometer ten noorden van Tisdale, op snelweg 35:

In de apostolische kerk in Nipawin werd vrijdag een informatiecentrum opgezet voor familie, vrienden en supporters. Pastor Jordan Gadsby zegt tegen persbureau AP dat er meer dan honderd mensen aanwezig waren. “Sommigen kwamen erheen om te horen of hun kinderen nog in leven waren.” Ook in Humboldt werd een crisiscentrum opgezet.

“Dit is veel groter dan iedereen zich kan voorstellen”, zei de voorzitter van de Humboldt Broncos tegen de Canadese publieke omroep CBC. “Ik ben in shock, net zoals iedereen van ons.” De thuishaven van het ijshocketeam, Humboldt, is een dorpje met slechts 6.000 inwoners.

De Canadese premier Justin Trudeau zegt op Twitter: “Ik kan me niet voorstellen wat deze ouders doormaken, en mijn gedachten zijn bij iedereen die getroffen is door deze vreselijke ramp, in de Humboldt-gemeenschap en daarbuiten.”

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau I cannot imagine what these parents are going through, and my heart goes out to everyone affected by this terrible tragedy, in the Humboldt community and beyond. https://t.co/2cIn2CTy08