Kijk in de kast van ontwerper Richard Hutten

Fotografie Lars van den Brink

Het is ietwat leeg in de voormalige autogarage in Rotterdam die ontwerper Richard Hutten heeft verbouwd tot energieneutraal huis. Zijn verzameling van vijftig designstoelen is in het Gemeentemuseum in Den Haag voor Huttens tentoonstelling Zit! (te zien tot 19 augustus). Aan de muur hangen opvallend veel foto’s van zijn drie zoons. „Ze zijn niet altijd thuis en zo zijn ze toch een beetje bij me.”

Deze kast is een prototype dat hij ergens in de vorige eeuw maakte, maar nooit heeft uitgebracht. „Toen ik hier zo’n zes jaar geleden naartoe verhuisde, heb ik uit mijn archieven geput om het huis te vullen.” In en op de kast staan ontwerpen van Hella Jongerius, Maurizio Cattelan, Vincent de Rijk, Marc Newson en vele anderen. „Allemaal mensen die ik persoonlijk ken. Dat geeft de spullen een extra dimensie.” Er staat ook eigen werk; de bal die aan de muur hangt is een experiment met de techniek rotatiegieten. De groene kleur komt van kunstgras dat hij door het materiaal mengde. „Ik gebruik deze kast om een klein deel van mijn designverzameling uit te stallen. De rest staat verspreid door het huis. Het is zo erg dat er zelfs spullen bij mijn zoontje op de kamer staan.”